puszka masy makowej Bakalland
morele suszone Bakalland
żurawina suszona Bakalland
migdały Bakalland
piana z 3 jajek
pól puszki masy kajmakowej
spód:
25 dag mąki
15 dag masła
3 łyżki cukru
jajko
sól morska młynek Kamis
Wykonanie:
Masło posiekać z mąką, dodać cukier, szczyptę soli,jajko,zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię. Odłożyć na 30 min do lodówki.
Ciasto rozwałkować, odłożyć kawałek ciasta do dekoracji,a resztą ciasta wyłożyć formę do tarty, ponakłuwać widelcem. Następnie przykryć papierem do pieczenia, wyłożyć groch lub fasolę, zapiekać 10 min w 180 st.
Masę makową wymieszać z pianą,wyłożyć na ostudzony spód. Zapiekać ok 15 minut, po tym czasie wyjąć tartę, z odłożonego ciasta zrobić kwiatuszki wyłożyć na połówce ciasta, oraz przedzielić ciasto na połowę. Zapiekać ok 15 minut do zrumienienia ozdób z ciasta. Ostudzić, połowę boków obłożyc migdałami, połowę morelami. Na połowę wyłożyc kajmak, ozdobić.
Bardzo efektownie wygląda
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł:))
OdpowiedzUsuńale pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuń