niedziela, 27 kwietnia 2014

GRILOWANA PIERŚ KURCZAKA W MARYNACIE JOGURTOWEJ CYTRYNOWO TYMIANKOWEJ

Zaczął się sezon na grilla, a co za tym idzie zaczniemy wrzucać na ruszt najróżniejsze smakołyki..nie tylko kiełbaski ale też mięsa które wymagaja marynat, dzis proponuję świeżą aromatyczną marynatę do drobiu

Składniki: 
70 dag piersi z kurczaka
soł morska, pieprz mielony Kamis
marynata:
duzy kubek jogurtu greckiego
ok.10 gałązek tymianku
sok z połowy cytryny
skórka otarta z jednej cytryny
sól morska ziołowa Kamis ok. 2 łyżeczek
pieprz mielony Kamis ok. 2 łyżeczek

Wykonanie:
Pierś kurczaka przecinamy wzdłuż na pół na kotlety. Do miseczki wlewamy jogurt, kruszymy tymianek, dodajemy sok z cytryny i skórkę otartą z cytryny, dodajemy tez sól ziołową i pieprz. Każdą porcję piersi posypujemy solą i pieprzem, wkładamy do marynaty. Musi pobyć w niej ok. 2godzin- ja wkładam na całą noc do lodówki. Grilujemy z obu stron do momentu ścięcia mięsa i lekkiego zarumienienia.




3 komentarze:

  1. Pierś wygląda znakomicie . Ciekawe jaki mas smak. Zaintrygowałaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. sezon grillowy rozpoczęty, mięsko wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń