piątek, 18 kwietnia 2014

PIECZONA BIAŁA KIEŁBASA W SOSIE CHRZANOWO-KOPERKOWYM

Na świątecznym Wielkanocnym stole nie moze zabraknąc białej kiełbasy, zarówno w żurku jak i takiej pieczonej,tak lubianej przez moją rodzinę.Dziś polecam w sosie chrzanowo koperkowym.
                                                                                    fot. Wojciech Jurzyk
Składniki:
1 kg białej kiełbasy
3 cebule czerwone
0,5 l bulionu warzywnego
2 łyzki majeranku
5 liści laurowych
60 g miękkiego masła
5 ziaren ziela angielskiego
3 łyżki mąki
3 łyzki chrzanu
2 peczki koperku
200 ml smietany
głowka czosnku
Wykonanie:
sos:MAsło roztapiamy na małym ogniu,cebulkę kroimy na kosteczkę,szklimy na masełku. Dodajemy bulion, a następnie chrzan,koperek,hatujemy smietanę i dolewamy do sosu,doprawiamy wg uznania solą i pieprzem.
Do garnka wrzucamy kiełbasę,zalewamy wodą,wrzucamy ziele angielskie,liście laurowe,całą cebule,majeranek.Gotujemy ok.15 minut na srednim ogniu.
Kiełbasę przekładamy do blaszki,obkładamy krążkami cebuli i ząbkami czosnku.Polewamy olejem.Zapiekamy z dwoch stron na rumiano.
Podajemy polane sosem.

3 komentarze:

  1. Pyszny ten twój żurek . Jakbym mieszkała bliżej ciebie , na pewno była bym stałym gościem :P

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam ta kiełbaska musi być bardzo pyszna, na sam widok ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. prezentuje się bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń