czwartek, 3 kwietnia 2014

BABKA DROŻDŻOWA

Klasyczna,niezwykle delikatna babeczka drożdżowa, idealna do szklanki mleka lub na świąteczny stół dla miłosników drożdżówek




Składniki:
25 dag mąki
3/4 szklanki mleka
1/4 kostki drożdży
5 żółtek z jaj Farmio
10 dag cukru pudru
1/3 kostki margaryny
szczypta soli
garść rodzynek Bakalland
50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej Bakalland

Wykonanie:
Drożdże rozkuszamy, dodajemy łyżkę cukru i mąki oraz odrobine ciepłego mleka, dobrze mieszamy odstawiamy w ciepłe miejsce aby zaczyn podrósł. W tym czasie rozpuszczamy i studzimy margarynę. Zółtka miksujemy z cukrem, dodajemy mąkę, zaczyn, ostudzona margarynę i stopniowo dolewamy mleko, cały czas miksując. Ciasto będzie konsystencji gęstej smietany. Dodajemy rodzynki i skórke pomarańczową .Mieszamy. Odstawiamy przykryte na godzinę żeby ciasto podrosło, po tym czasie przekładamy do formy wysmarowanej masłem, obsypanej bułka tartą, odstawiamy jeszcze na 15 minut, po czym pieczemy 35 min w 160 st. Gotową posypujemy cukrem pudrem.






4 komentarze:

  1. Piękna babka czuć Wielkanoc u ciebie

    OdpowiedzUsuń
  2. jak widzę taką babkę to od razu myślę o świętach, u nas również obowiązkowo taka babka gości na świątecznym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj u Ciebie już świątecznie się zrobiło

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapraszam do udziału w akcji z nagrodami! http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/babki-wielkanocne-2015 Do akcji można dodawać wpisy archiwalne. Przed dodaniem przepisu, zapoznaj się z regulaminem: http://my-culinaryart.blogspot.com/2015/03/babki-wielkanocne-akcja-kulinarna-z.html
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń