Przy obiadku, jesli mamy chęć na coś bezmięsnego i zdrowego polecam szybką do przygotowania tartę ze szpinakiem. Nawet dzieci ją bardzo lubią!
Składniki:
25 dag mąki
15 dag masła
jajko
sól
20 dag szpinaku
4 jajka
pól szklanki śmietany 18%
3 ząbki czosnku
sól morska Kamis
pieprz mielony Kamis
Wykonanie:
Masło posiekać z mąką, dodać, szczyptę soli,jajko,zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię. Odłożyć na 30 min dolodówki. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty, ponakłuwać widelcem. Następnie przykryć papierem do pieczenia, wyłożyć groch lub fasolę, zapiekać 20 min w 180 st. Wystudzić.
Szpiank wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy przeciśnięty pzez praskę czosnek,doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy az do wyparowania płynu. Jajka rozkłócamy dodajemy do nich śmietanę, mieszamy doprawiamy solą i pieprzem,dodajemy uduszony szpinak, dobrze mieszamy, wylewamy na spód do tarty, pieczemy ok 35 minut.
wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńprosto i smacznie
OdpowiedzUsuńSzybko się ją robi a naprawdę smaczna:)
OdpowiedzUsuńTeż w mojej kuchni króluję szpinak
OdpowiedzUsuń