Domowe najlepsze..w myśl tej zasady często robię domowe mięska, wędlinki czy mięsa do słoiczka wkładam,żeby miec prawdziwy smak domowych wyrobów
Składniki:
2 kg łopatki
1 kg boczku
3 łyzki soli Kamis
1,5 łyżki pieprzu Kamis
1 czubata łyżka majeranku Kamis
po 2 ziarenka ziela angielskiego na słoiczek
po 1 listku laurowym na słoiczek
po 2 łyżki wody przegotowanej na słoiczek
Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem,majerankiem.Odstawiamy na noc do lodówki.Zlewamy po nocy wytworzony płyn. Mięso ciasno układamy w słoiki 0,5 l . Do każdego słoika wkładamy ziele angielskie i listki laurowe.Uciskamy, na wierzch wlewamy wodę. Wstawiamy do dużego garnka z gorącą wodą, gotujemy na wolnym ogniu ok 2,5 godzin. Odstawiamy do ostygnięcia.
takie mięsko własnej roboty jest najlepsze i najsmaczniejsze :)
OdpowiedzUsuńTeż lubię domowe przetwory :)
OdpowiedzUsuńPodobnie robię z tym ,że dusze wcześniej pokrojone mięsko w rondlu ok 1.5 godz :) Następnie gdy ostygnie wkładam do słoików ... zalewam sosem własnym i pasteryzuje kolejne 1.5 godz :)
OdpowiedzUsuńmmmmmmniam pycha takie mięsko
OdpowiedzUsuńboczek ma być wędzony czy gotowany? gdzie przechowywać takie słoiczki i ile czasu?
OdpowiedzUsuńBoczek ma byc surowy. Słoiczki przecvopwuję w lodówce, przetrwaja nawet kilka miesięcy
Usuń