czwartek, 17 kwietnia 2014

BABKA CYTRYNOWA

Niezwykle cytrynowa, przy jej pieczeniu cały dom nieziemsko pachnie..A ten smak..mmm..Lubisz cytryny? Babka idealna dla Ciebie..
Składniki:
120g miękkiego masła
kilka kropel ekstraktu waniliowego
skórka starta z 1 cytryny
200 g mąki
2 jajka
0,7 szkl.cukru
szczypta soli moskiej Kamis
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szkl joguru naturalnego
2 łyzki soku z cytryny(świezo wycisnięty)
lukier:woda i cukier puder
2 łyżki oleju rzepakowego
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem,skórka cytrynową i ekstraktem z wanilii na puszysta masę.Stopniowo dodajemy jajka,cały czas
ucierając.Zmniejszamy obroty dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.Następnie dodahjemy jogurt,sok cytryny i olej, mikujsemy do połaczenia się składników.Ciasto przekładamy do wysmarowanej margaryną,pobsypanej mąką formy o poj.2 litry ,pieczemyw 160 st.ok.50 minut.Z cukru pudru i wody robimy lukier,polewamy nim babkę,posypujemy pokrojoną skorką cytrynową.

3 komentarze: