wtorek, 22 kwietnia 2014

KONKURS KULINARNY..ZASKOCZ MNIE DANIEM Z KAMISEM

Otrzymałam 10 zgłoszeń jako propozycje z włoskiej kuchni. Wszystkie przepisy świetne, wszystkie bardzo apetyczne,ale nagrodzić mogę tylko jedną osobę, jest nią Pani Monika Jankowska-Piotrowska za danie o nazwie: Sformatina Di Porri. 
Spotkałam się z tym daniem po raz pierwszy i bardzo chętnie go wypróbowałam. Wpis ze zdjęciem i przepisem poniżej. Kto mnie zna te wie,że lubię sprawiać niespodzianki, więc tak symbolicznie ode mnie nagrodę pocieszenia przyznaję Zabieganej Mamie, za Carpaccio z polędwicy wołowej podane z sałatą z mango i bagietkami z kozim serem. Zachwyciła mnie moc dodatków i przypraw. Musi być naprawdę pysznie!
Proszę Was o przesłanie danych teleadresowych na mojego maila:
majka190382@o2.pl
Nagrody wyślę po długim wekendzie majowym.
                                                  GRATULUJĘ!!!!

DANIE PANI MONIKI:
                        SFORMATINO DI PORRI

Przepyszne na ciepło ( bo nie wytrzymałam i próbowalam na gorąco) i wspaniałe na zimno na chlebek. Najciekawsze jest to ze nikt z domowników nie wyczuł ze dodatkiem bardzo szcegówlnym jest por! Jest on niewyczuwalny w tej potrawie i można snuć różne domysły smakowe zajadając te potrawę.
Szczerze polecam na wypróbowanie!

Firma Kamis przygotowała dla Was 3 zestawy nagród:


Zasady są bardzo proste.
Konkurs podzielony jest na 3 tygodnie, każdy tydzień to  nowe wyzwanie, które polega na podaniu przepisu na danie tematycznie związane z danym tygodniem. Wybiorę jeden przepis który zaintryguje mnie na tyle, że go wypróbuję , wykonam, podzielę się jego smakiem z innymi uczestnikami konkursu i obserwatorami bloga oraz go nagrodze wyżej pokazanym zestawem przypraw i szablonami do ciast.
1. Polub profil bloga na fb:
https://www.facebook.com/zmajeczkawkuchni?ref=hl
2.Polub profil sponsora:(obowiązkowe)
https://www.facebook.com/KamisZycieZeSmakiem?ref=ts&fref=ts
3.Zaobserwuj mojego bloga w Google:
http://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/
4.Przy zgłoszeniu wpisz jako kto obserwujesz.
5.Jesli posiadasz konto google zaobserwuj, jesli masz fb a nie masz konta google tylko polub strone.
6. W podanym terminie zostaw w komentarzu zgloszenieniowym wpis z przepisem. Nie wymagam zdjęc, liczę na to że zaskoczy mnie już sam przepis.
7.Pierwszy etap trwa od dziś tj 22.04- 29-04.2014
8.Każdy uczestnik może zgłosić 2 propozycje w każdym z etapów

HASŁO PIERWSZEGO TYGODNIA:

                     KUCHNIA WŁOSKA
Pizze, lasagne,spaghetti....to już znam.. Czekam na inspirację dla mnie z kuchni włoskiej, z użyciem przypraw Kamis- którą chętnie wypróbuję.Przepisy wklejajcie w komentarzu pod postem.
Powodzenia!
Wyniki podam 30.04 wtedy też bedzie podany kolejny temat.

11 komentarzy:

  1. To może jak będę pierwsza to mi się poszczęści??
    Jeśli kuchnia włoska to muszą być makarony,zapraszam na :

    Makaron z kurczakiem na egzotyczny sposób:

    40 dag makaronu spaghetti
    60 dag fileta z kurczaka
    50 g świeżego imbiru
    1 papryka czerwona
    2 limetki
    4 łyżki likieru miodowego
    3 łyżki sosu sojowego
    szczypta szafranu Kamis
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka oleju słonecznikowego
    150 ml bulionu drobiowego
    sól himalajska do smaku
    pieprz kolorowy do smaku
    1 łyżeczka maki ziemniaczanej
    szczypta płatków chili
    Do dekoracji:
    plasterki limetki lub cytryny
    natka pietruszki

    Makaron gotuję w osolonym wrzątku all dente z dodatkiem szczypty szafranu-ewentualnie możemy zastąpić drogi szafran kurkumą.Odcedzam trzymam w ciepłym miejscu. Mięso myję ,dzielę pierś na dwie części wzdłuż osuszam ręcznikiem papierowym nacieram solą i pieprzem kolorowym z każdej strony. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju i obsmażam pierś na rumiano,następnie dodaję obrany przeciśnięty przez praskę czosnek,pokrojony w cienkie plasterki imbir i posiekaną drobno paprykę,duszę 2-3 minuty,po czym przekładam mięso do rondla podlewam bulionem drobiowym,dodaję wyciśnięty sok z limetki-możemy zastąpić z powodzeniem cytryną,wlewam sos sojowy i dusze wszystko razem pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie rozrabiam w malutkiej ilości wody mąkę ziemniaczaną i zagęszczam sos,gotuje na wolnym ogniu jeszcze chwilę doprawiam ewentualnie jeszcze do smaku solą i pieprzem dodaję szczyptę płatków chili. Filety wyjmuję z sosu kroję na grubsze kawałki układam na ciepłym makaronie polewam sosem i podaję udekorowaną potrawę plasterkami limetki lub cytryny i listkami pietruszki. Smacznego!

    Gwarantuję że posmakuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Drugą moją propozycją jest lekkie i łatwe danie z kuchni włoskiej:
    Szparagi zapiekane pod parmezanem:

    Składniki:

    50 dag szparagów
    5 jajek
    15 dag startego parmezanu
    7 dag masła
    bułka tarta
    szczypta cukru
    pieprz kolorowy z młynka
    sól do smaku

    Szparagi ugotować w osolonym wrzątku ze szczyptą cukru.Odsączyć i pokroić na niewielkie kawałki.
    5 ceramicznych kokilek wysmarować w środku masłem na dno każdej wbić po jednym jajku,tak aby żółtko się nie rozlało.Posolić i doprawić pieprzem do smaku,włożyć kokilki do nagrzanego piekarnika na około 5 minut.Gdy białka będę ścięte wyjąć z piekarnika i włożyć pokrojone szparagi,posypać bułką tartą wymieszaną z parmezanem na wierzch poukładać wiórki masła.Zapiekać do momentu aż ser się rozpuści.Podawać gorące.Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Carpaccio z polędwicy wołowej podane z sałatką z mango i bagietkami z kozim serem
    Polędwica wołowa 20 dag
    Oliwa Ekstra Vergine Monini Classico w atomizerze
    Oliwa Ekstra Vergine Monini Gran Fruttato
    Sok z Cytryn Monini Lemoniniy
    Rukola 15 dag
    Orzechy włoskie 5 dag
    Kozi ser pleśniowy 15 dag
    Białe winogrona 15 dag
    Bagietka/bułka – trzy, cztery sztuki (zależy od wielkości)
    Glassa Balsamiczna Monini Glaze
    Mango – dwie sztuki
    Czerwona cebula – dwie średnie
    Świeżo zmielony pieprz kolorowy
    Mięso płuczemy i osączamy z nadmiaru wody. Ciasno zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na około pół godziny. Po zmrożeniu będzie je łatwiej kroić.W międzyczasie przygotujemy dodatkowe przystawki – tosty z bagietek i sałatkę z rukoli i mango.

    Wszystkie składniki sałatki myjemy. Osączamy wodę z rukoli. Cebulę kroimy w piórka, mango obieramy i kroimy w cienkie paski. Możemy do tego użyć obieraczki – wystarczy„obierać” do samej pestki. Przygotowujemy prosty dressing – mieszamy kilka łyżek Oliwy Ekstra Vergine Monini Gran Fruttato i odrobinę Glassy Balsamicznej Monini Glaze.Składniki sałatki łączymy, posypujemy pieprzem i polewamy dressingiem.Bagietki kroimy na połowy, spryskujemy odrobiną Oliwy Monin Ekstra Vergine Classico w Atomizerze. To super „pomocnik kuchenny” – możemy precyzyjnie, szybko i wygodnie pokropić bułki oliwą. Każdy kawałek zapiekamy z obu stron na rozgrzanej patelni. Możemy też przygotować tosty tradycyjnie – w tosterze, piekarniku, albo na grillu.Na bagietki kładziemy kawałki koziego sera, orzechy włoskie i pokrojone winogrona.Po schłodzeniu wyjmujemy polędwicę z zamrażalnika, odwijamy ją z folii i kroimy na możliwie cienkie plasterki. W razie potrzeby możemy je roztłuc tłuczkiem do mięsa. Każdy kawałek kładziemy na talerzu, pokrapiamy go Sokiem z Cytryn Monini Lemoniny. Posypujemy pieprzem i polewamy kilkoma łyżkami Oliwy Ekstra Vergine Monini Gran Fruttato. Dzięki oliwie i kilku kroplom soku z cytryny carpaccio nabierze odpowiedniego smaku.Carpaccio podajemy razem z sałatką i tostami.Smacznego
    Obserwuję jako Justyna Niemirowska(Zabiegana mama)

    OdpowiedzUsuń
  4. Makaron z wędzoną makrelą i słodką kukurydzą
    Składniki :
    * 2 szklanki makaronu penne
    * 100 g fileta z makreli
    * 3 łyżki kukurydzy konserwowej
    * 2 pomidory suszone w oliwie
    * 2 łyżki serka śmietankowego
    * świeżo mielony czarny pieprz
    * rzeżucha bądź natka pietruszki
    Przygotowanie :
    Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy z pomidorów, dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz kawałki makreli, dusimy chwilkę i mieszamy dokładnie z serkiem. Całość mieszamy z makaronem, dodajemy kukurydzę. Podajemy w miseczkach, posypujemy rzeżuchą i świeżo mielonym pieprzem.

    Obserwuję jako Marta U
    FB polubione jako Marta Urbańska

    OdpowiedzUsuń
  5. Farfalle po bolońsku z żurawiną
    Składniki :
    * 200 g makaronu farfalle #omnomnom
    * 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
    * mała cebula
    * 2 ząbki czosnku
    * 3 łyżki oleju rzepakowego
    * pół puszki pomidorów w zalewie
    * pół szklanki wody
    * łyżka brązowego cukru trzcinowego
    * duża garść suszonej żurawiny
    * sól, pieprz
    * bazylia
    Przygotowanie :
    Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Rozgrzać olej, dodać pokrojona w drobną kostkę cebulę oraz posiekany w plasterki czosnek. Przesmażyć, dodać mięso pół szklanki wody i dusić całość do miękkości mięsa. Do mięsa dodać pomidory, cukier oraz żurawinę. Sos przyprawić do smaku. Na talerz wyłożyć makaron, dodać sos. Posypać posiekaną bazylią.

    Obserwuję jako Marta U
    FB polubione jako Marta Urbańska

    OdpowiedzUsuń
  6. Włoska sałatka ryżowa z tuńczykiem
    1 szklanka ryżu (zwykłego lub do risotto)
    2 puszki tuńczyka (najlepiej w oliwie z oliwek)
    1 puszka kukurydzy
    ok. 10 pomidorków koktajlowych
    kilka łyżek oliwy z oliwek
    sól
    pieprz
    Ryż gotujemy wg. wskazówek na opakowaniu. Jeśli używamy ryżu do risotto, trzeba go najpierw opłukać pod bieżącą wodą. Mieszamy razem tuńczyka (odciśniętego, nawet jeśli używacie tego z oliwą z oliwek), przepołowione pomidorki, kukurydzę i ugotowany, gorący ryż. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy kilka łyżek oliwy z oliwek.

    OdpowiedzUsuń
  7. Włoska Zupa minestrone - Znana potrawa kuchni włoskiej. Szczególnie świetnie smakuje latem, kiedy jest pod dostatkiem świeżych i aromatycznych warzyw.

    2 marchewki
    pietruszka
    por
    3 ziemniaki
    czerwona papryka
    mała cukinia
    cebula
    1 puszka białej fasoli (200 g po odsączeniu)
    150 g zielonej fasolki szparagowej
    kawałek białej kapusty
    2,5 litra bulionu
    oliwa z oliwek
    100 g ryżu
    ząbek czosnku
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól,pieprz KAMIS do smaku
    1 łyżeczka suszonej bazylii KAMIS
    posiekana natka pietruszki

    Marchewki,pietruszkę,cukinię,paprykę,ziemniaki oczyścić i pokroić w
    kostkę.
    Por w krążki. W rondlu rozgrzać oliwę,przesmażyć posiekaną cebulę.
    Dodać warzywa,poddusić. Zalać gorącym bulionem,dodać fasolkę szparagową i poszatkowaną kapustę,gotować 15 minut. Dodać ryż i gotować kolejne 15 minut. Czosnek poszatkować dodać do zupy,następnie dodać,białą fasolę, koncentrat pomidorowy,bazylię i natkę,przyprawić,zagotować.

    Elżbieta Pawelec

    OdpowiedzUsuń
  8. Włoska sałatka z tuńczykiem i ryżem

    100 g (woreczek) ryżu parboiled
    1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
    1 puszka kukurydzy
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    1 czerwona papryka
    1 żółta papryka
    1 kawałek pora
    1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki

    Sos: 120 ml jogurtu naturalnego
    sól morska,pieprz kolorowy grubo mielony do smaku KAMIS
    szczypta cukru

    Ryż ugotować według przepisu na pakowaniu.Fasolę,kukurydzę,tuńczyka odsączyć na sicie.Papryki umyć,usnąć gniazda nasienne,pokroić na kawałki.Por oczyścić pokroić w krążki i sparzyć wrzącą wodą.
    Wszystkie składniki (plus pietruszka) mieszamy z ostudzonym ryżem.
    Sos: jogurt doprawiamy solą,pieprzem i cukrem.
    Sosem polewamy sałatkę.

    Obserwuję jako Elżbieta Pawelec
    FB polubione jako Elżbieta Pawelec

    OdpowiedzUsuń
  9. Witaj Majeczko!
    Chciałabym podzielić się niesamowicie prostymi przepisami, prosto ze słonecznej Florencji. Miałam przyjemność próbować je osobiście gdy tam gościłam. Przepis dostałam od koleżanki, która pracuje w jednej z tamtejszych restauracji. W domu robiłam je wiele razy.

    1.SFORMATINO DI PORRI tzn PASZTET Z PORA

    Składniki:

    4 pory
    1kg sera Ricotty
    3 jajka
    250ml śmietany 30%
    sól Kamis
    pieprz Kamis
    imbir Kamis

    wykonanie:

    Na odrobinie oliwy z oliwek podsmażamy białą, pokrojoną w krążki część pora. Gdy por jest już miękki to wraz z innymi składnikami wrzucamy wszystko do blendera i miksujemy. Zieloną część pora chwilę odgotowujemy i wykładamy nim foremki od babeczek. Przygotowaną wcześniej mieszankę wlewamy do foremek i pieczemy na złoty kolor.

    2. SAŁATKA Z RUKOLI

    Składniki:

    1 opak rukoli
    10 pomidorków koktajlowych
    1 avokado
    małe kawałeczki sera ementhaler
    sói i pieprz Kamis do smaku

    Niesamowicie proste wykonanie:

    Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy przyprawami Kamis.

    SMACZNEGO!!!

    Obserwuje jako Monika Jankowska-Piotrowska
    FB polubione jako Monika Jankowska Piotrowska

    OdpowiedzUsuń