czwartek, 24 kwietnia 2014

MAŚLANKOWY JABŁECZNIK Z RABARBAEM

Kiedy rabarbar pojawi sie w ogrodzie chętnie wykorzystujemy go do ciast, dziś proponuję taki jabłecznik z rabarbarem na maślance, palce lizac!

Składniki:
1.5 szkl.maślanki
3 jajka
1,5 szkl cukru
cukier waniliowy
3,7 szkl maki
3/4 szkl oleju
4 łyżeczki proszku do pieczenia
kruszonka:
3/4 szkl mąki,
3/4 szkl cukru
1/2 kostki masła
dodatkowo;
1/2 kg jabłek
30 dag rabarbaru
cukier do obsypania rabarabaru-jaużyłam cukier cytrynowy


Wykonanie:
Cukier i jajka ubijamy.Dodajemy maślankę,oliwę,.Make mieszamy zproszkiem do pieczenia dodajemy do ciasta,dodajemy tez cukier waniliowy.Miksujemy.Ciasto wylewamy na blache 24x35.Na wierzch układamy pokrojone jabłka na talarki,nie wciskamy owoców,a na nie pokrojony w kosteczkę rabarbar obficie obsypany cukrem cytrynowym.na wierzch posypujemy kruszonke.Pieczemy ok 40 minut w temp 170 st.Ciasto musi sie ładnie zazłocić.

5 komentarzy:

  1. Fajny efekt z tymi kwiatuszkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto z rabarbarem to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nigdy nie robiłam z rabarbarem uwierzysz?

    OdpowiedzUsuń
  4. Agata, to koniecznie próbuj, bo naprawdę pyszne

    OdpowiedzUsuń
  5. widzę, że sezon rabarbarowy w pełni i u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń