Składniki:
na 4 osoby:
1kg białej kiełbasy surowej
20 dag wędzonego boczku
3l wody
pęczek włoszczyzny
5 liści laurowych po 4 ziarenka:ziela angielskiego i pieprzu Kamis
750 ml zakwasu na żurek
majeranek
3 ząbki czosnku
3 cebule
kilka łyżek oleju rzepakowego
śmietana do zabielenia-ok.2 łyżek
pół małego słoiczka chrzanu tartego(ok.70 g)
Wykonanie:
Warzywa zalewamy wodą.Wrzucamy białą kiełbase.Gotujemy ok.15 minut,zbieramy szumowiny.Zabieramy kiełbasę.Do wywaru wrzucamy przyprawy,rozgnieciony czosnek,wrzucamy wędzony boczek,dajemy zakwas,dajemy chrzan.Mieszamy dokładnie.Gotujemy ok.15 minut.Doprawiamy solą,pieprzem,majerankiem-wg smaku.Zabielamy delikatnie smietaną.Jajka gotujemy na twardo,Kroimy w ćwiarteczki.Kiełbasę nacinamy w kilku miejscach,zapiekamy w piekarniku, polana olejem wtemp.180 st ok.15 minut.Razem na blasze zapiekamy cebule pokrojone w ćwiartki.Na talerze nalewamy zurek,w każdy talerz wkładamy cząstki jajek,kiełbaskę podpieczoną i zapieczoną
cebulkę.
Też robię na Święta Wielkanoce żurek z jajeczkiem . Tradycja trwa . Twój na pewno jest przepyszny .
OdpowiedzUsuńJa bym dodała jeszcze spora szczyptę majeranku...polecam :)
OdpowiedzUsuńoj tak...z majerankiem jest pysznie ...
OdpowiedzUsuńtaki żurek musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńaż ślinka leci :) żurek na wypasie :)
OdpowiedzUsuń