Na drugi etap konkursu dostałam 7 zgłoszeń, w tym 2 dzisiaj w dniu ogłoszenia wyników. Z tych zgłoszeń skusiłam się na wypróbowanie 2 dań, serce moje podbiła pierś kurczaka w marynacie owocowo-winnej pani Sylwii Naumowicz i to do niej pojedzie kolejny zestaw Kamis.Poniżej moje wykonanie tego dania.
Ale...mój mąż nie wyobraża sobie grila bez kawałka dobrej karkówki,a taką w piwie wprost uwielbia, więc Aga Milutka czekam również na Twoje dane na maila, dla Ciebie nagroda pocieszenia ode mnie, mam nadzieje ze się też przyda :)
majka190382@o2.pl
Ja podałam je na grillowanym bakłażanie. Naprawdę zasmakuje smakiem, uwielbiam zurawinę, w sezonie zbieramy ją rodzinnie i robię z niej przetwory nigdy jednak nie używałam do marynaty,dzięki temu pomysłowi napewno marynaty na grila bede wzbogacała żurawiną. Dodatek pomarańczy i jej soku też dał smaczka..Palce lizać!
Firma Kamis przygotowała 3 zestawy nagród:
Zasady są bardzo proste.
Konkurs podzielony jest na 3 tygodnie, każdy tydzień to nowe wyzwanie, które polega na podaniu przepisu na danie tematycznie związane z danym tygodniem. Wybiorę jeden przepis który zaintryguje mnie na tyle, że go wypróbuję , wykonam, podzielę się jego smakiem z innymi uczestnikami konkursu i obserwatorami bloga oraz go nagrodze wyżej pokazanym zestawem przypraw i szablonami do ciast.
1. Polub profil bloga na fb:
https://www.facebook.com/zmajeczkawkuchni?ref=hl
2.Polub profil sponsora:(obowiązkowe)
https://www.facebook.com/KamisZycieZeSmakiem?ref=ts&fref=ts
3.Zaobserwuj mojego bloga w Google:
http://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/
4.Przy zgłoszeniu wpisz jako kto obserwujesz.
5.Jesli posiadasz konto google zaobserwuj, jesli masz fb a nie masz konta google tylko polub strone.
6. W podanym terminie zostaw w komentarzu zgloszenieniowym wpis z przepisem. Nie wymagam zdjęc, liczę na to że zaskoczy mnie już sam przepis.
7.Drugi etap trwa od dziś tj 30.04- 06.05.2014
8.Każdy uczestnik może zgłosić 2 propozycje w każdym z etapów
HASŁO DRUGIEGO TYGODNIA:
DANIA NA GRILA
Uwielbiam grillować całą rodziną, chętnie spróbuję czegoś nowego z użyciem przypraw Kamis.Zaskoczcie mnie ciekawym doborem przypraw lub marynatą.Przepisy wklejajcie w komentarzu pod postem.
Powodzenia!
Wyniki podam 07.05 wtedy też bedzie podany kolejny temat.
Moją pierwszą wypróbowaną propozycją jest Karkówka w piwnej marynacie z dużą iloscią przypraw,gwarantuję że Tobie i mężowi posmakuje:)
OdpowiedzUsuń1 kg karkówki
1 cebula
1 szklanka jasnego piwa
4-5 ząbków czosnku
1 łyżka ostrej musztardy-ja dałam francuską Kamis
2 liście laurowe Kamis
1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis
szczypta mielonego kminku Kamis
szczypta mielonej kolendry Kamis
oliwa
sól pieprz do smaku
Karkówkę umyć pokroić na plastry.Cebulę posiekać drobniutko,czosnek przecisnąć przez praskę dodać około 2 łyżki oliwy,wlać piwo i dodać musztardę.Później wsypać wszystkie pozostałe przyprawy i wymieszać.Mięso obtoczyć w marynacie przykryć i wstawić na całą noc do lodówki.Następnie karkówkę osączyć z marynaty i grillować z obu stron.W trakcie pieczenia można lekko smarować pozostałą marynatą.
Udanej majówki!
Pierś kurczaka w marynacie owocowo-winnej:
OdpowiedzUsuń4 filety z kurczaka
sok z 3 pomarańczy
mały słoiczek pikantnego keczupu
sól prowansalska Kamis młynek
pieprz mielony Kamis
papryka ostra Kamis
2 łyżeczki musztardy francuskiej Kamis
2 łyżki dżemu żurawinowego
2 łyżeczki płynnego miodu
pół szklanki czerwonego słodkiego wina
Pierś kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w plastry, oprószyć solą, pieprzem i papryką.
Sok z pomarańczy wymieszać z keczupem,miodem, dżemem,musztardą, winem. Wszystko wymieszać na jednolita masę, zanurzać w niej po kolei wszystkie piersi z kurczaka. Trzymać w marynacie około 3 godzin. Piec na grilu do zrumienienia, podawać z zapiekanymi ziemniakami i surówką.
Nie posiadam konta na fb, bloga obserwuję jako Sylwia Naumowicz
Grillowana pierś z kurczaka zawijana w plastry boczku
OdpowiedzUsuńSkładniki:
1 duża podwójna pierś z kurczaka
tymianek świeży
sól, pieprz
oliwa z oliwek
boczek parzony w plastrach
Wykonanie:
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć.
Pokroić je w poprzek na kawałki.
Mięso doprawić drobno posiekanymi 3 gałązkami tymianku, solą i pieprzem. Kurczaka podlać niewielką ilością oliwy z oliwek. Mięso natrzeć oliwą i przyprawami.
Każdy kawałek kurczaka zawinąć w plaster boczku.
Włożyć mięso na ruszt grilla i piec z obu stron.Smacznego
Bloga nie mam na fb lubię jako Grzegorz Grześ
Grillowane kieszonki ze schabu
OdpowiedzUsuńOliwę wymieszaj z ziołami prowansalskimi Kamis i szczyptą czarnego pieprzu Kamis. Posmaruj nią mięso. Odstaw na 30 minut do lodówki.
Na połowie każdego kotleta połóż po 3 suszone pomidory, oprószone pieprzem Kamis paski papryki i szynkę, przykryj wolnym kawałkiem mięsa. Zepnij wykałaczkami. Piecz na grillu 10 minut, co jakiś czas przewracając mięso na drugą stronę. Podawaj z lekko ugrillowanymi małymi pomidorkami.
Pałki drobiowe z dodatkami
OdpowiedzUsuńSkładniki na 10 szt.:
400g mięsa mielonego (np. z piersi z kurczaka, szybko się griluje :)
2 żółtka
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki przyprawy curry
pół łyżeczki skórki startej z cytryny
kasza manna - 2-3 łyżki
garść posiekanej zielonej pietruszki lub kolendry
olej
sól, pieprz
dodatkowo: patyczki do szaszłyków
Mięso wymieszać z żółtkami, pokrojonym drobniutko czosnkiem i przyprawami i ziołami. Dokładnie wyrobić masę mięsną, jeśli jest za rzadka dodać kaszę manną. Namaczać patyczki do szaszłyków, nakładać na nie mięso i formować cienkie pałki.
Grilować je na oleju z każdej strony na średnio rozgrzanej patelni do grilowania/grilu przez kilka minut.
Polecam do tego dania dwa dodatki, do wyboru:
1) grilowany ananas w miodzie: obrać i pokroić ananasa na plastry, kawałeczek startego świeżego imbiru połączyć z 2 łyżkami miodu i posmarować tą miksturą plastry. Odstawić na 10 minut, następnie grilować z obu stron do zrumienienia.
2) surówka z ogórkiem i sezamem: 2 średnie ogórki obrać i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Sezam uprażyć na patelni. Wymieszać 2 łyżki oleju sezamowego, 4 łyżki octu jabłkowego i 1 łyżkę cukru, polać ogórki. Całość posypać sezamem i wymieszać.
Obserwuję jako Nena Kompan
Ja bym zaproponowała faszerowane suszonymi śliwkami pałeczki z kurczaka opatulone boczkiem duńskim
OdpowiedzUsuńOto przepis :
*10 pałek z kurczaka (wyjmujemy kostki)
MARYNATA :
* 2 łyżki papryki słodkiej
* 1/2 łyżki chili
* 2 łyżki jogurtu naturalnego
* 2 łyżki ketchupu
* 1 łyżeczka soli
* 2 łyżki oleju rzepakowego
Wszystkie składniki marynaty zmieszać ze sobą, zalać przygotowane pałki z kurczaka i wszystko chwilkę pomieszać rękoma, aby marynata weszła w każdy zakamarek kurczaka. Wstawić do lodówki na całą noc.
NADZIENIE :
* 100 g śliwek suszonych
* 50 g żółtego sera
* sól, pieprz
* ostra papryka lub chili
Śliwki drobniutko pokroić. Zetrzeć do nich żółty ser na tartce o średnich oczkach. Śliwki z serem wymieszać i doprawić na ostro pieprzem, solą i papryką ostrą.
DODATKOWO:
* 10 plasterków boczku duńskiego
Do zmarynowanych pałek wkładamy po trochu nadzienia i końce spinamy wykałaczkami (marynatę jeszcze zostawić). Tak przygotowane mięsko wkładamy ponownie w pozostawioną marynatę i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie odcedzamy i delikatnie wycieramy ręcznikiem kuchennym. Każdą pałkę owijamy plastrem boczku i spinamy wykałaczką.
Kurczaka pieczemy na grillu na tackach.
Ostatnią propozycją która bardzo mnie smakowała są Kiełbaski z warzywami:
OdpowiedzUsuńSkładniki
1 kg kiełbasy grillowej lub śląskiej
1/2 cukinii młodej
2 pomidory
1/2 pora
1 dymka
1/2 ogórka szklarniowego
10 dag sera żółtego
1 papryka czerwona
20 dag boczku wędzonego
Sos:
2 łyżki ketchupu ostrego
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki słodkiej papryki Kamis
1 łyżeczka vegety
Dodatkowo:
folia aluminiowa
Sposób przygotowania
1.
Kiełbaska z warzywami - Wszystkie warzywa myjemy ,paprykę wydrążamy z nasion i kroimy razem w kostkę mieszamy w misce,oprószamy vegetą. Kiełbaski kroimy na kawałki.Boczek na paski.
2.
Sos: Ketchup łączymy z olejem doprawiamy do smaku słodką papryką mieszamy dokładnie. Folię aluminiową rwiemy na kawałki na każdym kawałku kładziemy kiełbasę z boczkiem posypujemy zmieszanymi warzywami i startym żółtym serem polewamy lekko sosem i zawijamy folię układamy na tacce aluminiowej i kładziemy na rozgrzany ruszt.Pieczemy około 20 minut aż warzywa zmiękną. Podajemy gorące.
Gratuluję zwycięzcy. Ja jakaś ślepa byłam, bo widziałam dziś rano że zgłoszenia można do 7 składać.
OdpowiedzUsuńJustynko, 7 podam wyniki :) konkurs każdy tydzień trwa od śordy do wtorku, w nastepną srode wyniki :) Nic straconego mamy kolejny etapa już za chwilkę będzie opublikowany. Zycze powodzenia.
OdpowiedzUsuńteraz już będę wiedziała, nie wiem jak ja to rano czytałam :)
UsuńDZIĘKUJĘ ZA NAGRODĘ!
OdpowiedzUsuń