poniedziałek, 30 marca 2015

BABCINA ĆWIKŁA

Nie wyobrażam sobie świąt, domowej wędliny bez ćwikły. Każdego roku babcia przygotowuję taką ćwikłę, która Nas wszystkich rozdziela. Polecam i Wam, domowa nie ma porównania z tą gotową kupowaną w sklepie.
Składniki:
1/2 kg buraków
20 dag chrzanu
sól,pieprz,odrobina octu
Wykonanie:

Buraki gotujemy,studzimy obieramy ze skóry,tarkujemy na tarce o maleńkich oczkach.Korzeń chrzanu obieramy,tarkujemy na tej samej wielkośći oczek.Mieszamy starkowany chrzan z buraczkami,doprawiamy solą,pieprzem,dajemy odrobinę octu.

36 komentarzy:

  1. Pychota :) Przepis zapisuje do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez ćwikły. Robią ją sama bo jest dużo lepsza niż kupna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cwikła na święta musi być :)

    OdpowiedzUsuń
  4. teraz w wielu domach można spotkać podobne smaki, trwają przygotowania do Świąt:)
    też robię ćwikłę... tylko to tarcie chrzanu mnie kolejny raz odstrasza... ale na świeżym powietrzu dam radę;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też lubię ćwikłę :) Pyszna jest!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna :) też sobie nie wyobrażam świąt bez niej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja babcia też robi taką domową. Jest pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie takie smaki to wlasnie babcine smaki, uwielbiam je

      Usuń
  8. U nas zawsze jadało się tarte buraczki z cebulką, jabłkiem i papryką :) Takiej typowej ćwikły z chrzanem i octem chyba nawet nigdy nie jadłyśmy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbujcie koniecznie zchrzanem, najlepiej tym świeżo tartym ;)

      Usuń
  9. Masz cudowne przepisy . :) Zapraszam serdecznie http://chrzescijanstwoprorocze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie w domu też robi się ćwikłę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Obowiązkowa na Wielkanoc:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj ten chrzan, jaka dla mnie była kara go ścierać. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. znam ten smak, uwielbiam.
    pozdrawiam prawie świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Też robię podobną :) Obowiązkowo musi być na świątecznym stole !

    OdpowiedzUsuń
  15. Też czasem robie gdy jest taka potrzeba .

    OdpowiedzUsuń
  16. Też taka robię tylko z pieczonych buraków, na święta obowiązkowo musi być :-)

    OdpowiedzUsuń