niedziela, 22 marca 2015

KORZENNA KARKÓWKA

Myśląc o świętach zawsze mam przed oczami pyszne pieczone mięsa, pasztety...Proponuję do upieczenia tę łatwą do przygotowania karkówkę. Niezwykle aromatyczna, soczysta, polecam nie tylko na święta
 Składniki:
1,5 kg karkówki
4 łyżki czosnku granulowanego
łyżeczka kolorowego pieprzu
łyżeczka gorczycy
5 ziaren jałowca
5 ziaren ziela ang
3 liście laurowe
5 goździków
sól do natarcia
Wykonanie:
Karkówkę dobrze nacieramy solą. W moździerzu rozgniatamy kolorowy pieprz, gorczycę, jałowiec, ziele ang, goździki i liscie laurowe. Kiedy utrzemy je na pył dodajemy czosnek granulowany, mieszamy. Tak przygotowana mieszanką dobrze nacieramy karkówkę i odstawiamy na min dobę do lodówki. Po tym czasie mięso umieszczamy w rękawie. Pieczemy w  170 st ok. godziny po tym czasie rozcinamy rękaw i zapiekamy do zrumienienia miesa. Jeszcze ciepłe posypujemy kolorowym pieprzem.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy



40 komentarzy:

  1. karkówka doskonała! zestaw przypraw świąteczny, świetnie dobrany.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kawał wspaniałego, pysznego mięcha ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Karkówka piękna, soczysta i pachnąca. To najlepsza wędlina nie tylko na święta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie kupuję wędlin, tych kupnych nikt nie chce jesć, robie swoje

      Usuń
  4. Babcia zawsze na rodzinne święta robi karkówkę z sosie pieczarkowym i jest baaardzo tłusta :/ Ale Twoja propozycja prezentuje się o wiele lepiej :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, ta jest pyszna, nie jest tłusta, napewno by Wam zasmakowała

      Usuń
  5. Super pomysł kochana, musi być bardzo aromatyczna w smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniała karkówka! Bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Również wolę wędliny przygotowane po domowemu, są prze smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tylko swoje robię, już nie kupuje wędlin

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Korzystaj zprzepisu, bo karkóweczka palce lizać !

      Usuń
  9. ja na święta też zawsze piekę wałasne mięsa :) wychodzą bardzo smaczne i wiadomo co domowe to najlepsze :):) Twoja karkówka bardzo smaczna i podoba mi się zestaw przypraw, tylko czosnek zamieniłabym na zwykły :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej, czosnek mozna dać naturalny ;)

      Usuń
  10. oj, do koszyka wielkanocnego świetna! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajne mięsko do chleba, taką wędlinkę to ja bardzo lubię i nie tylko od święta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez lubię swqojskie wędliny, dlatego nie kupuje tylko co rusz wymyslam coś nowego

      Usuń
  12. Lubię takie mięso np. z musztardą lub chrzanem na kanapce :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię mięsko zwłaszcza pieczone . Dobrze doprawione ..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te jest doprawione idealnie, napewno bys posmakowała

      Usuń