Składniki:
1,5 kg karkówki
4 łyżki czosnku granulowanego
łyżeczka kolorowego pieprzu
łyżeczka gorczycy
5 ziaren jałowca
5 ziaren ziela ang
3 liście laurowe
5 goździków
sól do natarcia
Wykonanie:
Karkówkę dobrze nacieramy solą. W moździerzu rozgniatamy kolorowy pieprz, gorczycę, jałowiec, ziele ang, goździki i liscie laurowe. Kiedy utrzemy je na pył dodajemy czosnek granulowany, mieszamy. Tak przygotowana mieszanką dobrze nacieramy karkówkę i odstawiamy na min dobę do lodówki. Po tym czasie mięso umieszczamy w rękawie. Pieczemy w 170 st ok. godziny po tym czasie rozcinamy rękaw i zapiekamy do zrumienienia miesa. Jeszcze ciepłe posypujemy kolorowym pieprzem.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
karkówka doskonała! zestaw przypraw świąteczny, świetnie dobrany.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna, polecam
Usuńświetny przepis :)
OdpowiedzUsuńKawał wspaniałego, pysznego mięcha ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, mięsko naprawdę pyszne
UsuńBardzo smaczne mięsko :)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest bardzo aromatyczne
UsuńKarkówka piękna, soczysta i pachnąca. To najlepsza wędlina nie tylko na święta :)
OdpowiedzUsuńJa nie kupuję wędlin, tych kupnych nikt nie chce jesć, robie swoje
UsuńBabcia zawsze na rodzinne święta robi karkówkę z sosie pieczarkowym i jest baaardzo tłusta :/ Ale Twoja propozycja prezentuje się o wiele lepiej :D
OdpowiedzUsuńOj, ta jest pyszna, nie jest tłusta, napewno by Wam zasmakowała
UsuńSuper pomysł kochana, musi być bardzo aromatyczna w smaku :-)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńWspaniała karkówka! Bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJest pyszna, szczerze polecam przepis
UsuńPyszne mięsko :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńRównież wolę wędliny przygotowane po domowemu, są prze smaczne :)
OdpowiedzUsuńJa tylko swoje robię, już nie kupuje wędlin
UsuńNarobiłaś mi smaka ;)
OdpowiedzUsuńKorzystaj zprzepisu, bo karkóweczka palce lizać !
Usuńja na święta też zawsze piekę wałasne mięsa :) wychodzą bardzo smaczne i wiadomo co domowe to najlepsze :):) Twoja karkówka bardzo smaczna i podoba mi się zestaw przypraw, tylko czosnek zamieniłabym na zwykły :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJak najbardziej, czosnek mozna dać naturalny ;)
UsuńUwielbiam taką:)
OdpowiedzUsuńJa też
Usuńoj, do koszyka wielkanocnego świetna! :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńBardzo fajne mięsko do chleba, taką wędlinkę to ja bardzo lubię i nie tylko od święta
OdpowiedzUsuńJa tez lubię swqojskie wędliny, dlatego nie kupuje tylko co rusz wymyslam coś nowego
UsuńLubię takie mięso np. z musztardą lub chrzanem na kanapce :)
OdpowiedzUsuńPyszna wędlinka na chlebek.
OdpowiedzUsuńZgadza się Alu
UsuńMniam! Cudowna :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńSuper karkóweczka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Danusiu
UsuńLubię mięsko zwłaszcza pieczone . Dobrze doprawione ..
OdpowiedzUsuńTe jest doprawione idealnie, napewno bys posmakowała
Usuń