*W kategorii kawa nagrodę: filiżankę i zestaw kaw wygrywa Wioletta Szczepańska za fantastyczny tort pomarańczowo kajmakowy. Myślę że każda z Nas chciałaby dzisiaj się takim zajadać( przepis poniżej)
Tortownica 24 cm
Biszkopt:
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
5 jajek
Masa pomarańczowa:
4 pomarańcze
1 galaretka pomarańczowa
1 galaretka cytrynowa
2,5 szklanki gorącej wody
Masa kajmakowa:
400 g kajmaku
200 g margaryny
1,5 szklanki mleka
1 budyń czekoladowy z cukrem (64 g)
2 łyżki kawy VASPIATTA ESPRESSO + 1 łyżka wrzątku
2 łyżki żelatyny + 5 łyżek wrzątku
Dodatkowo:
400 g dżemu o smaku mango, ananasa i papaji
500 ml śmietany 36%
2 śmietan-fixy
2 łyżki cukru pudru
50 g płatków migdałów
Pomarańcza do dekoracji
Róże z masy lukrowej:
0,5 kostki margaryny PALMY
0,5 szklanki wody
1 szklanka mąki pszennej
60 dag cukru pudru
Aromat pomarańczowy
Pomarańczowy barwnik
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier oraz kolejno żółtka. Mąki przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy. Mieszamy silikonową szpatułką lub drewniana łyżką. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (same dno), delikatnie wygładzamy . Pieczemy w nagrzanym do 160*C przez 35-40 minut (do suchego patyczka). Gorące biszkopt wyjmujemy z piekarnika, rzucamy na podłogę z wysokości około 40 cm. Odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu kroimy na 2-3 blaty (wg potrzeb). Jeden układamy w tortownicy i smarujemy połową dżemu.
Masa pomarańczowa:
Pomarańcze obieramy i kroimy w kosteczkę. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Łączymy z pomarańczami. Odstawiamy do delikatnego stężenia i następnie przelewamy na pierwszy blat biszkoptu. Odstawiamy do lodówki.
Masa kajmakowa:
W połowie mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Resztę gotujemy. Gdy mleko wrze mieszamy z proszkiem budyniowym. Energicznie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i studzimy. Margarynę (w temperaturze pokojowej) ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po łyżce budyniu i masy kajmakowej, na końcu rozpuszczoną kawę. Gdy mamy dodane już wszystkie składniki miskę z masa stawiamy nad wrzącą wodą i ubijamy mikserem (powstaje nam bardziej puszysta masa). Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Odstawiamy na kilka minut do napęcznienia, następnie ponownie podgrzewamy w ciepłej wodzie (wstawiałam szklankę do gorącej wody). Żelatynę dodajemy do masy, mieszamy i przelewamy na pomarańcze z galaretką. Wstawiamy do stężenia do lodówki. Po zastygnięciu przykrywamy drugim biszkoptem posmarowanym od wewnątrz resztą dżemu.
Śmietanę ubijamy na sztywno z śmietan fixami i cukrem pudrem. Smarujemy wierzch i boki tortu. Dodatkowo ozdabiamy rant tortu. Boki ozdabiamy połówkami pomarańczy i płatkami migdałów. Wierzch dekorujemy cukrowymi różami.
Przepis na masę cukrową:
0,5 kostki margaryny PALMY
0,5 szklanki wody
1 szklanka mąki pszennej
60 dag cukru pudru
Aromat pomarańczowy
Pomarańczowy barwnik
W garnku rozpuszczamy margarynę z wodą. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Musi powstać gładka masa. Studzimy, przekładamy na stolnicę i stopniowo dosypujemy cukier puder i kilka kropel aromatu. Zagniatamy do uzyskania gładkiej i elastycznej masy. Masę zabarwiłam zabarwiłam na pomarańczowy kolor. Aby wykonać różyczki z rozwałkowanej masy wycinamy kółka (szklanką lub kieliszkiem- w zależności jaki rozmiar chcemy uzyskać). Układamy kółka w taki sposób, aby jeden zachodził delikatnie na drugi. Rolujemy do środka, wałeczek kroimy na pół i delikatnie rozkładamy płatki. Masę, która nam zostanie spokojnie możemy zamrozić (koniecznie owiniętą folią spożywczą.
Biszkopt:
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
5 jajek
Masa pomarańczowa:
4 pomarańcze
1 galaretka pomarańczowa
1 galaretka cytrynowa
2,5 szklanki gorącej wody
Masa kajmakowa:
400 g kajmaku
200 g margaryny
1,5 szklanki mleka
1 budyń czekoladowy z cukrem (64 g)
2 łyżki kawy VASPIATTA ESPRESSO + 1 łyżka wrzątku
2 łyżki żelatyny + 5 łyżek wrzątku
Dodatkowo:
400 g dżemu o smaku mango, ananasa i papaji
500 ml śmietany 36%
2 śmietan-fixy
2 łyżki cukru pudru
50 g płatków migdałów
Pomarańcza do dekoracji
Róże z masy lukrowej:
0,5 kostki margaryny PALMY
0,5 szklanki wody
1 szklanka mąki pszennej
60 dag cukru pudru
Aromat pomarańczowy
Pomarańczowy barwnik
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier oraz kolejno żółtka. Mąki przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy. Mieszamy silikonową szpatułką lub drewniana łyżką. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (same dno), delikatnie wygładzamy . Pieczemy w nagrzanym do 160*C przez 35-40 minut (do suchego patyczka). Gorące biszkopt wyjmujemy z piekarnika, rzucamy na podłogę z wysokości około 40 cm. Odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu kroimy na 2-3 blaty (wg potrzeb). Jeden układamy w tortownicy i smarujemy połową dżemu.
Masa pomarańczowa:
Pomarańcze obieramy i kroimy w kosteczkę. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Łączymy z pomarańczami. Odstawiamy do delikatnego stężenia i następnie przelewamy na pierwszy blat biszkoptu. Odstawiamy do lodówki.
Masa kajmakowa:
W połowie mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Resztę gotujemy. Gdy mleko wrze mieszamy z proszkiem budyniowym. Energicznie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i studzimy. Margarynę (w temperaturze pokojowej) ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po łyżce budyniu i masy kajmakowej, na końcu rozpuszczoną kawę. Gdy mamy dodane już wszystkie składniki miskę z masa stawiamy nad wrzącą wodą i ubijamy mikserem (powstaje nam bardziej puszysta masa). Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Odstawiamy na kilka minut do napęcznienia, następnie ponownie podgrzewamy w ciepłej wodzie (wstawiałam szklankę do gorącej wody). Żelatynę dodajemy do masy, mieszamy i przelewamy na pomarańcze z galaretką. Wstawiamy do stężenia do lodówki. Po zastygnięciu przykrywamy drugim biszkoptem posmarowanym od wewnątrz resztą dżemu.
Śmietanę ubijamy na sztywno z śmietan fixami i cukrem pudrem. Smarujemy wierzch i boki tortu. Dodatkowo ozdabiamy rant tortu. Boki ozdabiamy połówkami pomarańczy i płatkami migdałów. Wierzch dekorujemy cukrowymi różami.
Przepis na masę cukrową:
0,5 kostki margaryny PALMY
0,5 szklanki wody
1 szklanka mąki pszennej
60 dag cukru pudru
Aromat pomarańczowy
Pomarańczowy barwnik
W garnku rozpuszczamy margarynę z wodą. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Musi powstać gładka masa. Studzimy, przekładamy na stolnicę i stopniowo dosypujemy cukier puder i kilka kropel aromatu. Zagniatamy do uzyskania gładkiej i elastycznej masy. Masę zabarwiłam zabarwiłam na pomarańczowy kolor. Aby wykonać różyczki z rozwałkowanej masy wycinamy kółka (szklanką lub kieliszkiem- w zależności jaki rozmiar chcemy uzyskać). Układamy kółka w taki sposób, aby jeden zachodził delikatnie na drugi. Rolujemy do środka, wałeczek kroimy na pół i delikatnie rozkładamy płatki. Masę, która nam zostanie spokojnie możemy zamrozić (koniecznie owiniętą folią spożywczą.
*Nagrodę w kategorii Herbata dostaje Hanna Rostkowska za ciasto z herbatą, gruszką i sosem karmelowym.Dostaje Pani w nagrodę zestaw do parzenia herbaty i miks aromatycznych herbat Richmont. Aż mi zapachniało tym aromatycznym wypiekiem i myślę że w niedługim czasie upiekę( dla Was przepis poniżej)
Składniki:
- 1 1/4 szkl. mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka przyprawy korzennej
- 1/4 drobno posiekanego, kandyzowanego imbiru
- 1/2 szkl. + 2 łyżki ciemnego cukru Muscovado
- 80 g masła
- 1 jajko
- 2/3 szkl. zaparzonej herbaty Darjeeling Richmont
- 1/3 szkl. miodu
- 1 duża, dojrzała gruszka
Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, przyprawą korzenną i posiekanym imbirem. Masło utrzeć z 1/2 szkl. cukru na puszystą masę. Następnie, dalej ubijając dodać jajko. Do ciepłej herbaty dodać miód, wymieszać. Do masy maślanej dodawać na przemian suche składniki i herbatę z miodem, miksując, aż składniki się połączą. Gruszkę obrać, pokroić na 12 części. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozsypać 2 łyżki cukru Muscovado, ułożyć gruszki. Na gruszkach rozprowadzić ciasto. Piec ok. 40-50 minut w 180 stopniach.
sos karmelowy:
- 1/4 szkl. cukru trzcinowego
- 30 g masła
- szczypta soli
- 1/2 szkl. śmietanki 30 %
dodatkowo:
- 2 łyżki kandyzowanego imbiru, pokojonego w cienkie plasterki.
W małym garnuszku rozpuścić masło z cukrem, podgrzewać mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodać śmietankę, sól i gotować, ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje.
Wystudzone ciasto odwrócić dnem do góry, tak, by gruszki były na wierzchu polać sosem karmelowym, ozdobić plasterkami kandyzowanego imbiru.
- 1 1/4 szkl. mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka przyprawy korzennej
- 1/4 drobno posiekanego, kandyzowanego imbiru
- 1/2 szkl. + 2 łyżki ciemnego cukru Muscovado
- 80 g masła
- 1 jajko
- 2/3 szkl. zaparzonej herbaty Darjeeling Richmont
- 1/3 szkl. miodu
- 1 duża, dojrzała gruszka
Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, przyprawą korzenną i posiekanym imbirem. Masło utrzeć z 1/2 szkl. cukru na puszystą masę. Następnie, dalej ubijając dodać jajko. Do ciepłej herbaty dodać miód, wymieszać. Do masy maślanej dodawać na przemian suche składniki i herbatę z miodem, miksując, aż składniki się połączą. Gruszkę obrać, pokroić na 12 części. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozsypać 2 łyżki cukru Muscovado, ułożyć gruszki. Na gruszkach rozprowadzić ciasto. Piec ok. 40-50 minut w 180 stopniach.
sos karmelowy:
- 1/4 szkl. cukru trzcinowego
- 30 g masła
- szczypta soli
- 1/2 szkl. śmietanki 30 %
dodatkowo:
- 2 łyżki kandyzowanego imbiru, pokojonego w cienkie plasterki.
W małym garnuszku rozpuścić masło z cukrem, podgrzewać mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodać śmietankę, sól i gotować, ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje.
Wystudzone ciasto odwrócić dnem do góry, tak, by gruszki były na wierzchu polać sosem karmelowym, ozdobić plasterkami kandyzowanego imbiru.
Wszystkim serdecznie dziękuję za udział w konkursie. Wygrane osoby proszę o maila z danymi do wysyłki nagród na adres:
majka190382@o2.pl
A wszystkich zapraszam do dalszego śledzenie mojego bloga, niebawem kolejny konkurs !!
Gratulacje dla zwyciężczyń:),smakołyki
OdpowiedzUsuńFantastyczny tort, ja bym taki chciała;
OdpowiedzUsuńpyszne przepisy, gratuluję zwyciężczyniom!!
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasta!!! Zwycięzcom serdecznie gratuluję :)!!!
OdpowiedzUsuńGratuluję:) wspaniale wypieki:)
OdpowiedzUsuńPrzyłączam się do gratulacji. Zasłużone zwycięstwa :)
OdpowiedzUsuńGratulacje :-) pyszne smakołyki :-)
OdpowiedzUsuńGratuluję ;) Ciasto z kawowej konkurencji wygląda pysznie ;p będę musiała wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńGratuluję wszystkim! :) Mam nadzieję, że konkursów będzie więcej, bo ten przegapiłam :(
OdpowiedzUsuńGratuluję!!!
OdpowiedzUsuńGratulacje!!!
OdpowiedzUsuńGratulacje, pyszności:)
OdpowiedzUsuńGratuluję :)
OdpowiedzUsuńYou write so interesting posts and make very beautiful photos! Like our blog! Keep doing it!
OdpowiedzUsuńI’ll be happy to see you in my blog!)
Diana Cloudlet
http://www.dianacloudlet.com/
Gratulacje :)
OdpowiedzUsuńGratuluję, ale bym zjadła!
OdpowiedzUsuń