sobota, 28 marca 2015

ZAKWAS NA ŻUR

To już ostatni moment, nastawmy zakwas na żur, na pewno tak przygotowany świąteczny żurek będzie najlepszy na świecie
 Składniki:
10 dag mąki żytniej razowej
1 ząbek czosnku
8 szt kolorowego pieprzu
3 liście laurowe
5 szt ziela ang
piętka chleba razowego
2 szklanki ciepłej przegotowanej wody
Wykonanie:
Do dużego słoja wsypujemy mąkę, dodajemy wodę, przyprawy, dobrze mieszamy. Dodajemy też drobno pokrojony czosnek. Na wierzch kładziemy chleb. Przykrywamy lnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce. Po dwóch dniach zakwas zaczyna pracować, pojawiają się bąbelki. Mieszamy. Po kolejnych dwóch dniach, mieszamy, próbujemy. Musi być lekko kwaśny. Jeśli jest dobry odcedzamy i przelewamy do butelek. Możemy przechowywać ok tygodnia w lodówce.

29 komentarzy:

  1. O Boże jak ja kocham żurek - prawdziwy żurek:) A taki zakwas to coś w sam raz na ten czas dziękuję za przepis :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosze bardzo :) super jesli się przyda

      Usuń
  2. Uwielbiam żurek, ja zakwas dostaję od znajomego i jest rewelacyjny :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na domowym zakwasie zawsze zurek smaczniejszy

      Usuń
  3. kwaszę i ja;) żurek na domowym zakwasie to jest to!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie, nie ma porównania do tego z torebki

      Usuń
  4. Oj, tak Majeczko. Ja też robię, ale nie pstryknęłam fotek podczas "produkcji" i nie ma przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szczerze to nigdy nie jadłyśmy żurku zrobionego od podstaw :/ Zawsze wszyscy wspomagają się gotowcami z torebek albo butelek :/

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak od połowy tygodnia się zbieram, by nastawić zakwas. Ale dzisiaj już to zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dobrze że Cie jakoś tam zmotywowałam

      Usuń
  7. świetny pomysł. Uwielbiam żurek, chociaż z powodu diety prawdopodobnie czekają mnie święta bez żurku :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, to szkoda ;( wspólczuję bo ja żurek bardzo lubię

      Usuń
  8. Zawsze domowe smakują lepiej :) Żurek będzie pyszny!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj będzie pyszny domowy żurek

    OdpowiedzUsuń
  10. Mój już też jest nastawiony, taki domowy najlepszy :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wiesz że to super pomysł. Wielkanoc za pasem więc idealnie się wpasuje .

    OdpowiedzUsuń
  12. taki swojski zakwas jest najlepszy na żur :)

    OdpowiedzUsuń