niedziela, 29 marca 2015

BABKA CYTRYNOWA

Niezwykle aromatyczna cytrynowa babka. Jak ją piekłam to zapach cytrusów roznosił się po całym mieszkaniu. Palce lizać!
 Składniki:
4 jajka
3/4 szkl cukru
kostka masła
2 szklanki maki
1 łyzeczka proszku do pievczenia
1 cytryna
Wykonanie:
Skórkę ścieramy na tarce, z cytryny wyciskamy sok. mieszamy . Masło ucieramy z cukrem dokładnie, dodajemy po jajku, ucieramy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sok z cytryny ze skórką. Ciasto wlewamy do keksówki ok 25 cm długości. Pieczemy ok 45 minut do suchego patyczka

54 komentarze:

  1. Też bardzo lubię babkę cytrynową. Przez dodatek cytryny wychodzi taka wilgotna i bardzo, bardzo cytrynowa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taką babkę najbardziej lubimy polać sobie jogurtem naturalnym :D Palce lizać :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj upiekłam babę w pomarańczach. Twoja cytrynowa też kusi. Żeby tylko czasu wystarczyło na te wszystkie wypieki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja planów tez troszke mam , oby czas pozwolił :)

      Usuń
  4. wielbiam cytrynowe babki :) Twoja jest ekstra :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana wspaniała baba :-) oj uwielbiam cytrynowe smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Baby w cytrusowych smakach są świetne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie, pyszne i takie orzeźwiające

      Usuń
  7. Najbardziej lubimy właśnie takie proste i pyszne ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  8. w sam raz na Wielkanoc! Cytrynowa, puszysta, pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  9. świetnie wygląda:) bardzo lubię cytrynowe ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja, ja też lubię cytrusowe ;)

      Usuń
  10. moja ulubiona cytrynowa baba :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapachniało cytrusami :) Pyszna babka :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Taką wilgotną babeczkę to ja chętnie sama bym zjadła i do tego cytrynowa :-) mniam pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozrawiam Madziu, dzięki za odwiedzinki :)

      Usuń
  13. Uwielbiam smak cytryny w ciastach:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam smak cytryny w ciastach:-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cytrynowa to jedna z moich ulubionych, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Musi być pyszna, przedświąteczny babowy dylemat trwa. Tyle przepisów.. Tyle by sie chciało upiec :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie by się chciało upiec, szkoda tylko że czasu tak mało ;)

      Usuń
  17. Też własnie piekę babeczkę . Twoja wygląda apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Odpowiedzi
    1. Witam. Ja nastawiam na 170 st. Proszę spr upieczenie patyczkiem, ma być idealnie suchy

      Usuń
  19. A mi wyszedł zakalec:( chyba za szybko wyciągłam. No nic jutro podejście drugie, mam nadzieje,że się uda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zostaw do wystygnięcia w piekarniku i podczas pieczenia nie otwieraj niepotrzebnie drzwi piekarnika

      Usuń
    2. Wyszła! jest rewelacyjna!!!Dzięki za rady! Wesołych Świąt:)!

      Usuń
  20. Cudowna babka, jutro ją upiekę :) !

    OdpowiedzUsuń
  21. Robiłam dziś babkę wg Pani przepisu, wyszła idealnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za wypróbowanie. Cieszę się że poszło tak jak trzeba :) Marta- Z Majeczka w kuchni

      Usuń