Pochodzę z Podlasia. Miłość do tej kuchni , do tradycyjnych potraw mojego regionu zaszczepiła do mnie moja babcia, u której to często na stole gości kiszka ziemniaczana, babka ziemniaczana czy kartacze. Dania co prawda czasochłonne ale smak wart pracy. Kiedyś kiedy jeszcze sama nie podejmowałam się pieczenia kiszki ziemniaczanej kupiłam ze sklepu. Niestety rozczarowałam się bardzo. Dużo kaszy mannej jako zapychacza, psuje smak. Moja kiszka ziemniaczana jest mięciutka, delikatna, rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim do wypróbowania
Składniki:
4 kg ziemniaków
szklanka mąki
1 kg boczku surowego lub wędzonego- jak kto lubi
sól- ok. 2 łyżek
pieprz- około 2 łyżek
flaki- jelita cienkie -4 sztuki po ok.1 metrze długości
smalec -kilka plastrów- z kostki
Wykonanie:
Na patelni przesmażamy boczek pokrojony w małą kosteczkę. Skwareczki
odcedzamy z tłuszczu. Ziemniaki obieramy, tarkujemy. Dodajemy do nich
mąkę, skwareczki, sól i pieprz, dobrze mieszamy. Tak przygotowanym
farszem nadziewamy flaki, zostawiamy na końcach wolne miejsce,
zawiązujemy ściśle bawełniana nicią. Napełnione flaki układamy na
blasze, nakłuwamy po całej długości igła, żeby powietrze podczas
pieczenia miało jak uciekać i kiszka nie popękała. Na wierzch układamy plasterkami smalec żeby kiszka nie była sucha i nie pękała.Pieczemy godzinę w
180 stopniach z termoobiegiem. Podajemy ze szklanką mleka
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
Jeśli ktos zechce wypróbować przepis zapraszam również na Podlaskie kartacze:
http://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/2014/10/kartacze.html Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
Kiszka ziemniaczana to dla nas nowość :) Ciekawe jesteśmy jej smaku :)
OdpowiedzUsuńWypróbujcie koniecznie :0 Przepyszna jest
UsuńMój mąż często robi kiszkę...pycha..
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJako że pochodzę z Kresów, kiszka u nas gościła na stole bardzo często. Ale już tak dawno jej nie jadłam, że aż ślinka cieknie na widok tej przyrumienionej skórki! Uwielbiam! Cudna wyszła!
OdpowiedzUsuńJa też dawno nie robiłam i wczoraj takiej chęci nabrałam, że musialam zrobić :)
Usuń4 kg ziemniaków powala :) musi być świetna
OdpowiedzUsuńJest :)
UsuńNie jadłam jej wieki,a ziemniaczana kiszka jest pyszna,jeśli jest dobrze doprawiona i ma przypieczoną skórkę:)ale mam na taką ochotę:)
OdpowiedzUsuńOj tak, dobrze doprawiona to podstawa
UsuńKiszki ziemniaczanej nie jadłem, jedynie babkę ziemniaczaną. Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj, jak tylko bedziesz miał okazję
UsuńJestem ciekawa jej smaku,z wyglądu wygląda bardzo smacznie...Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńJeszcze nigdy nie próbowałam, ale jestem pewna , ze by mi posmakowało:)
OdpowiedzUsuńNapewno, pyszna jest
UsuńW moim rodzinnym domu mama często robiła kiszkę ziemniaczaną, chętnie bym zjadła twoją:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam ale na sam widok slinka cieknie :)))
OdpowiedzUsuńTak się ochota objawia :)
Usuńnigdy nie robiłam czegoś takiego ale wygląda interesująco, na pewno by mojemu mężowi smakowało:)
OdpowiedzUsuńOj, myślę że i Tobie by posmakowała
UsuńDawno nie robiłam kiszki ziemniaczanej, a bardzo lubię. Wygląda mega apetycznie.
OdpowiedzUsuń:)
Usuńmniam! wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńUwielbiam kiszkę, zwłaszcza latem i z grilla. Zawsze kupowałam ją w sklepie, ale w tym roku spróbuję sama ją zrobić. Dzięki kochana za przepis :-)
OdpowiedzUsuńApróbuj napewno nie pożalujesz jeśli zrobisz sama
UsuńWygląda bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadałam, ciekawa jestem jej smaku
OdpowiedzUsuńMuisz koniecznie wyprobować
UsuńNigdy wczesnien nie spotmalam sie z takim przepisem. Rewelacja ;)
OdpowiedzUsuńWypróbuj napewno Ci zasmakuje
Usuńwow!!! aż głodniałam, wygląda polsko i rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńcudo, koniecznie spróbuje, szczególnie, że uwielbiam ziemniaczki :)
Polsko zdecydowanie, podlasko jeszcze bardziej, zachęcam do wypróbowania
UsuńNaprawdę apetycznie wyglądające danie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNa grilla znakomita :)
OdpowiedzUsuńA ja przyznaję że zgrilla nigdy nie jadłam
UsuńTo zostałam zaskoczona nie widziałam ze jest coś takiego, wiem aż wstyd się przyznać ;-) Lubie bardzo ziemniaki, przepis zapisany na przyszłość do zrobienia.
OdpowiedzUsuńWypróbuj i daj znać że zasmakowało
UsuńPrzyznam się że nigdy nie jadłam kiszki ziemniaczanej :) twoja wygląda pysznie :) ciekawi mnie jej smak :)
OdpowiedzUsuńNie pozostaje Ci nic innego jak wypróbowac
UsuńI to bardzo, a do tego smaczne
OdpowiedzUsuńNie znam i nie jadłam.
OdpowiedzUsuńJak bedziesz miała okazję to spróbuj
UsuńOdważna jesteś . Ja jeszcze nie robiłam kiszki ziemniaczanej :)
OdpowiedzUsuńmusi być bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuń...pewnie jest fantastyczna ale... pierwszy raz widzę przepis na kiszkę ziemniaczaną bez cebuli...
OdpowiedzUsuń