sobota, 14 marca 2015

BABKA MARMURKOWA

Na stole świątecznym babka musi znaleźć się obowiązkowo.Dziś podaję przepis na prosta do wykonania babkę marmurkową. Smakuje nie tylko od święta
Składniki:
kostka masła
20 dag cukru
25 dag maki
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka kakao
1  łyżka rodzynek
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do obsypania formy
Wykonanie:
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy zóltka, nadal ucieramy. Przesiewamy mąkę, dodajemy
 proszek do pieczenia, dodajemy do masy. Wlewamy sok zcytryny, na koniec pianę z białek.  Delikatnie mieszamy, 
dodajemy rodzynki. Do drugiej miseczki odkładamy 7 łyżek jasnego ciasta,dodajemy kakao, miksujemy. Forme
 z kominem smarujemy masłem, oprószamy bułka tartą. Wlewamy białe ciasto. p[o czym wokół komina wlewamy
 ciemne. Piekarnik nagrzewamy  do 175 st, pieczemy babkę ok 50 minut.

38 komentarzy:

  1. Jest wspaniała i na pewno bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wierzymy, że jest przepyszna :D My dzisiaj zajadałyśmy się gotowaną babką :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo.mam chęć na taką gotowaną, napewno spróbuję

      Usuń
  3. Aż wstyd się przyznać nie mam formy do baby , ale teraz tyle pięknych babek na około ze forma musi być ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do świąt jeszcze troszkę czasu koniecznie się w nią zaopatrz

      Usuń
  4. nabrałam ochoty na taką babkę, więc muszę jeszcze przed Świętami ją wypróbować :) wygląda na taką, jakie lubię - wilgotna, pulchna, mięciutka;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka własnie jest, wypróbuj i daj znac czy posmakowała

      Usuń
  5. Już prawie wielkanocnie się zrobiło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomału się zbliżamy do Wielkiej Nocy ;)

      Usuń
  6. Piękna baba. Ucierane ciasta są super

    OdpowiedzUsuń
  7. Widzę że już wchodzimy w wielkanocne klimaty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomału czas nagli i goni, warto już zacząć szykować przepisy ;)

      Usuń
  8. Masz rację, że baba na święta koniecznie musi być. Ale przecież pieczemy ją również bez okazji. Trzeba jednak przyznać, że na święta smakuje inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu, w świeta wszystko jakos tak wyjątkowo smakuje

      Usuń
  9. Martuś pyszna baba, super Ci wyszła :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniale Ci wyszła :) Też taką robię z przepisu moje mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. marmurkowa to moja ulubiona :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Doskonała babka, widać, ze puszysta i bardzo wilgotna :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Prosta , a jaka smaczne :) Lubie babki .

    OdpowiedzUsuń
  14. U ciebie Martuś już świątecznie. Na święta babka musi być.

    OdpowiedzUsuń
  15. Kostka masła 200g

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak kostka 200 g. Marta Sztabińska

      Usuń