Składniki:
kostka masła
20 dag cukru
25 dag maki
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka kakao
1 łyżka rodzynek
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do obsypania formy
Wykonanie:
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy zóltka, nadal ucieramy. Przesiewamy mąkę, dodajemy
proszek do pieczenia, dodajemy do masy. Wlewamy sok zcytryny, na koniec pianę z białek. Delikatnie mieszamy,
dodajemy rodzynki. Do drugiej miseczki odkładamy 7 łyżek jasnego ciasta,dodajemy kakao, miksujemy. Forme
z kominem smarujemy masłem, oprószamy bułka tartą. Wlewamy białe ciasto. p[o czym wokół komina wlewamy
ciemne. Piekarnik nagrzewamy do 175 st, pieczemy babkę ok 50 minut.
Jest wspaniała i na pewno bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuńOj tak :)
UsuńWierzymy, że jest przepyszna :D My dzisiaj zajadałyśmy się gotowaną babką :D
OdpowiedzUsuńOooo.mam chęć na taką gotowaną, napewno spróbuję
UsuńPrzepyszna :) moja ulubiona :)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńAż wstyd się przyznać nie mam formy do baby , ale teraz tyle pięknych babek na około ze forma musi być ;-)
OdpowiedzUsuńDo świąt jeszcze troszkę czasu koniecznie się w nią zaopatrz
Usuńnabrałam ochoty na taką babkę, więc muszę jeszcze przed Świętami ją wypróbować :) wygląda na taką, jakie lubię - wilgotna, pulchna, mięciutka;)
OdpowiedzUsuńTaka własnie jest, wypróbuj i daj znac czy posmakowała
UsuńJuż prawie wielkanocnie się zrobiło :)
OdpowiedzUsuńPomału się zbliżamy do Wielkiej Nocy ;)
UsuńPiękna baba. Ucierane ciasta są super
OdpowiedzUsuńJa tez je lubię :)
UsuńWidzę że już wchodzimy w wielkanocne klimaty :)
OdpowiedzUsuńPomału czas nagli i goni, warto już zacząć szykować przepisy ;)
UsuńMasz rację, że baba na święta koniecznie musi być. Ale przecież pieczemy ją również bez okazji. Trzeba jednak przyznać, że na święta smakuje inaczej :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, w świeta wszystko jakos tak wyjątkowo smakuje
UsuńMartuś pyszna baba, super Ci wyszła :-)
OdpowiedzUsuńJa piekę babki cały rok.
OdpowiedzUsuńJa też ale w swieta wyjatkowo smakuja
UsuńWspaniale Ci wyszła :) Też taką robię z przepisu moje mamy :)
OdpowiedzUsuńmarmurkowa to moja ulubiona :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńDoskonała babka, widać, ze puszysta i bardzo wilgotna :)
OdpowiedzUsuńPolecam bo naprawde pyszna
UsuńProsta , a jaka smaczne :) Lubie babki .
OdpowiedzUsuńJa też :)
Usuńwyszła bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuńU ciebie Martuś już świątecznie. Na święta babka musi być.
OdpowiedzUsuńObowiązkowo!
UsuńKostka masła 200g
OdpowiedzUsuńTak kostka 200 g. Marta Sztabińska
Usuńwygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBabka marmurkowa to moje ulubione ciasto. Ogromnie dziękuję za przepis. Wydrukowałam go sobie. Jutro postaram się zrobić po zakupie składników. Ta moja czasami ma problem z zakalcem, ale robiłam trochę inaczej. Jutro wibruję z tego przepisu.
OdpowiedzUsuń