sobota, 18 lipca 2015

JAJECZNICA NIE TYLKO DLA DZIECI

Parówki dzieciaki lubią, to fakt. Przygotowałam więc im fajną jajecznicę na śniadanie, które zasmakowało również i Nam dorosłym,a to dzięki ddoatkowi ziół, którymi posypalismy gotowe danie.Zachęcam do spróbowania. Nie wiem jak Wam ale dla mnie latem omlety i jajecznice smakują jakoś tak inaczej. Jajecznicę podałam na talerzach TAMARA- PORCELANA BOGUCICE
 Składniki:
6 jajek
5 łyżek mleka
2 parówki
3 plastry zóltego sera
sól,pieprz, słodka papryka
ulubione zioła do posypania- u mnie tymianek
Wykonanie:
Jajka rozkłócamy, dodajemy mleko, mieszamy. Parówki ścieramy na tarce o duzych oczkach,wrzucamy na niewielką ilość oleju, zrumieniamy. Dokładamy pokrojony w kosteczkę ser, kiedy się rozpuści wlewamy masę jajeczną.,oprószamy solą i pieprzem oraz papryką. Obsmażamy jajecznicę do ścięcia takiego jaki preferujemy. Gotową posypujemy ulubionymi ziołami.

31 komentarzy:

  1. Ale bym zjadła taką jajecznicę... ja najbardziej lubię z cebulką i szyneczką drobiową! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj jadłam wczoraj jajecznicę na masełku była pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam jajecznicy, uwielbiam ze szczypiorkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię zawsze bez dodatków.
    To taka wypasiona wersja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem można i taką bogatszą wersję zjeść, choć i bez niczego jest pyszna

      Usuń
  5. Jajecznicą też nigdy byśmy nie pogardziły a już na pewno nie taką full wypas :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Musiało być dobre:-) Ja robię trochę inna, do jajek dodaję serek bialy typu almette itp z ziolami lub czosnkiem i dolewam jeszcze trochę mleka,pyszna i nie wysuszona ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez musi być pyszne. Takie dodatki na pewno nadają delikatności

      Usuń
  7. Jajecznicę z serem robiła kiedyś moja mama i właściwienie wiem czemu o niej na długo zapomnieliśmy. Teraz zazwyczaj jemy z szynką i ze szczypiorkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna, jajecznica na śniadanie to świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przez ostatni tydzień na śniadanie codziennie jadłam jajecznicę. Jakoś tak lepiej smakuje latem. Pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja bardzo lubię jajecznicę, ale nigdy nie dodaje wędliny, po prostu nie lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak kto lubi tak dodaje, zreszta najlepsze smakuje wlasnie wedlug wlasnych upodobań

      Usuń
  11. Narobiłaś mi tym postem ochotę na omlety, chociaż jajecznica też dobra :) Przyznam, że ser i parówki w jajecznicy to mój koszmar - mój tata często na siłę próbował podawać mi jeszcze wraz z pieczarkami taką jajecznicę. Pojedynczo wszystkie składniki uwielbiam, a razem za bardzo przypomina mi to niemiecki Eintopf.

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajna i szybka jajecznica, tez lubię z serem :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. uświadomiłam sobie, jak dawno nie jadłam jajecznicy na śniadanie;) u nas też obowiązkowo z tymiankiem;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oj tak, u mnie jajecznica bardzo często gości na śniadanie, w różnych wersjach, chociaż ja uwielbiam tę najprostszą ze szczypiorkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda bardzo smacznie, dawno nie jadłam jajecznicy, na pewno to się jutro zmieni :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Powiem Ci, że zioła w śniadaniowych daniach mogą naprawdę bardzo wiele zmienić. Kiedyś mój tata przyniósł do domu przepis na smażone frankfurterki z ziołami prowansalskimi... niby takie proste, ale efekt wspaniały. Cała rodzina je pokochała, te "parówki taty" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem właśnie te proste smaki są najlepsze, a zioła potrafią zdziałać cuda, to fakt

      Usuń