wtorek, 22 grudnia 2015

SEZON NA .. ŚLEDZIA

Zbliża się Wigilia. W domu pachnie środkami czystości,gdzieniegdzie choinką, a także pierwszymi przygotowaniami kulinarnymi.Na każdej kolacji Wigilijnej i w dzień Wigilii w który tez obowiązuje post ważna rolę odgrywa śledź. 
Ile kucharek, tyle sposobów jego przygotowania. Każda z Nas ma swoje ,czasem z pokolenia na pokolenie przekazywane sposoby na tę rybkę. Dziś chcę Wam pokazać jak smacznie i szybko można te śledzie przygotować by nie były nudne. Dwa przepisy które na pewno znajdą się na tegorocznym odświętnym stole oraz linki do poprzednich wpisów, które ukazały się na moim blogu już wcześniej.
Dzięki uprzejmości firmy Seko, w tym roku to właśnie takie śledzie zagoszczą w moim domu. Przyznać się Wam muszę , że gdy otrzymałam produkty to byłam bardzo sceptycznie nastawiona do dań gotowych, ponieważ nigdy takowych nie kupowałam, z powodu ich nieciekawego jak dla mnie smaku. Tutaj rozczarowałam się pozytywnie, gdyż śledzie są mięciutkie, bielutkie, bez skóry, idealnie doprawione, po prostu chciało się ich jeść. 
Śledzie z ziołami  w oleju SEKO





Filety z olejem wiejskim SEKO
Oprócz produktów gotowych do spożycia Seko proponuje także filety na tackach, z których możemy wyczarować pyszne dania główne, przystawki czy sałatki.
Zobaczcie co ja przygotowałam swojej rodzinie.
* ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ:
1 opakowanie filetów z zielonymi oliwkami i kaparami SEKO
1 duży ugotowany burak
1 cebula
4 ogórki kiszone
majonez
sól, pieprz
5 jajek ugotowanych na twardo
Filety śledziowe kroimy w kosteczkę. Drobno siekamy cebulę, ogórka kiszonego kroimy na małą kosteczkę. Oddzielnie siekamy białko i żółtko, buraka tarkujemy na tarce na średnich oczkach. W salaterce, lub małych naczynkach przezroczystych układami warstwami : śledź, ogórek kiszony, cebula, białko, majonez, buraki, śledź, żółtka. Każdą warstwę doprawiamy wg uznania.

*ŚLEDŹ Z SUSZONYMI POMIDORAMI:
1 tacka filetów z papryczką pepperoni SEKO
1 słoik suszonych pomidorów z ziołami
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 ząbek czosnku
Filety kroimy na mniejsze kawałki. Układamy w dużym słoju. Olejem z pomidorów zalewamy śledzie, dodajemy pokrojone suszone pomidory, zioła, paprykę oraz czosnek. Wszystko delikatnie przemieszamy, odstawiamy na min noc do lodówki, żeby smaki się przegryzły. 
Używanie takich gotowych filetów ma dużo zalet. Jest idealnie słone, idealnie przyprawione, filet jest bez skóry. Dania z ich użyciem możemy przygotować w kilka chwil.
*INNE DANIA ZE ŚLEDZIA ZNAJDZIECIE TUTAJ ( do nich też możecie śmiało wykorzystać produkty SEKO):
OCTOWE ROLMOPSY
* ŚLEDZIE W ŚMIETANIE
*SAŁATKA ŚLEDZIOWA W JABŁKU
*ŚLEDZIE CYTRYNOWE
*ŚLEDZIE PO KASZUBSKU
*ŚLEDZIE PO JAPOŃSKU

12 komentarzy:

  1. Ja co prawda nie jem śledzi, ale to wygląda tak smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe śledzie, których nie powinno w święta zabraknąć na stole.
    Majeczko, życzę Tobie wspaniałych radosnych Świąt w gronie rodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne propozycje, u nas też zawsze jest kilka rodzajów śledzi, bo bardzo je lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ktoś uwielbia śledzie to pewnie każdą ich odsłonę z chęcią zje :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam śledziki.Rozmawiałam z mamą i kiedyś karp nie gościł na wigilijnym stole-były natomiast marynowane śledzie :-) Wesołych świąt kochana :-)

    OdpowiedzUsuń