wtorek, 15 lipca 2014

RATATOUILE

Kiedy warzyw pod dostatkiem warto przygotować ratatouile ( ratatuj) Coś jak leczo,ale bez mięska i pełne aromatycznych przypraw.

Składniki:
2 cukinie
1 bakłażan
1 puszka pomidorów krojonych
1 czerwona cebula
1 papryka
sól, pieprz ziołowa Kamis
2 liście laurowe Kamis
tymianek suszony Kamis
niewielka ilość oleju do podsmażenia
Wykonanie:
Cebulę drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej.Bakłażana kroimy wkostkę,dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy ok 5 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę cukinię.Obficie posypujemy tymiankiem, wkruszamy liście laurowe, oprószamy solą i pieprzem.Dusimy 10 minut.Dodajemy pomidory z puszki, próbujemy, doprawiamy wg uznania. Dusimy ok 5 minut. Podajemy z pieczywem

6 komentarzy:

  1. Taż robię podobnie . Takie wielo- smaki są najsmaczniejsze .

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności Marto. Uwielbiam warzywka i często je robię, trzeba korzystać teraz póki są :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo to lubię i robię podobnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oooo jakie dobre!
    Smaczne i jednogarnkowe danie, które bardzo czesto u nas gości.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki dziewczyny, ja też bardzo lubię jednogarnkowe dania, za to że się szybko,same robią :)

    OdpowiedzUsuń