sobota, 14 marca 2015

BABKA MARMURKOWA

Na stole świątecznym babka musi znaleźć się obowiązkowo.Dziś podaję przepis na prosta do wykonania babkę marmurkową. Smakuje nie tylko od święta
Składniki:
kostka masła
20 dag cukru
25 dag maki
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka kakao
1  łyżka rodzynek
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do obsypania formy
Wykonanie:
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy zóltka, nadal ucieramy. Przesiewamy mąkę, dodajemy
 proszek do pieczenia, dodajemy do masy. Wlewamy sok zcytryny, na koniec pianę z białek.  Delikatnie mieszamy, 
dodajemy rodzynki. Do drugiej miseczki odkładamy 7 łyżek jasnego ciasta,dodajemy kakao, miksujemy. Forme
 z kominem smarujemy masłem, oprószamy bułka tartą. Wlewamy białe ciasto. p[o czym wokół komina wlewamy
 ciemne. Piekarnik nagrzewamy  do 175 st, pieczemy babkę ok 50 minut.

35 komentarzy:

  1. Jest wspaniała i na pewno bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wierzymy, że jest przepyszna :D My dzisiaj zajadałyśmy się gotowaną babką :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż wstyd się przyznać nie mam formy do baby , ale teraz tyle pięknych babek na około ze forma musi być ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do świąt jeszcze troszkę czasu koniecznie się w nią zaopatrz

      Usuń
  4. nabrałam ochoty na taką babkę, więc muszę jeszcze przed Świętami ją wypróbować :) wygląda na taką, jakie lubię - wilgotna, pulchna, mięciutka;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka własnie jest, wypróbuj i daj znac czy posmakowała

      Usuń
  5. Już prawie wielkanocnie się zrobiło :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękna baba. Ucierane ciasta są super

    OdpowiedzUsuń
  7. Widzę że już wchodzimy w wielkanocne klimaty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomału czas nagli i goni, warto już zacząć szykować przepisy ;)

      Usuń
  8. Masz rację, że baba na święta koniecznie musi być. Ale przecież pieczemy ją również bez okazji. Trzeba jednak przyznać, że na święta smakuje inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu, w świeta wszystko jakos tak wyjątkowo smakuje

      Usuń
  9. Martuś pyszna baba, super Ci wyszła :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniale Ci wyszła :) Też taką robię z przepisu moje mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Doskonała babka, widać, ze puszysta i bardzo wilgotna :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Prosta , a jaka smaczne :) Lubie babki .

    OdpowiedzUsuń
  13. U ciebie Martuś już świątecznie. Na święta babka musi być.

    OdpowiedzUsuń
  14. Kostka masła 200g

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak kostka 200 g. Marta Sztabińska

      Usuń
  15. Babka marmurkowa to moje ulubione ciasto. Ogromnie dziękuję za przepis. Wydrukowałam go sobie. Jutro postaram się zrobić po zakupie składników. Ta moja czasami ma problem z zakalcem, ale robiłam trochę inaczej. Jutro wibruję z tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń