poniedziałek, 23 marca 2015

SCHAB PARZONY

Ile razy upieklismy schab, który okazał się znów suchy...Też znam ten ból. Jednak z tym przepisem napewno Wasz schab będzie niezwykle mięciutki i soczysty. Zapraszam do wypróbowania, przepis dziecinnie prosty.
 Składniki:
1,5 kg schabu
sól,pieprz
olej
Wykonanie:
Wybieramy ładny kawałek schabu bez tłuszczu po bokach. Dobrze nacieramy go solą i pieprzem. Schab musi być mocno osolony i pokryty pieprzem. Po tym czasie schab smarujemy olejem. Odkładamy na min, 3 doby do lodówki. Po tym czasie w duzym garnku nalewamy tyle wody, aby włozony schab był cały zakryty wodą. Nalewamy wodę, dodajemy sól i pieprz. Na smak. Ma być mocno słone i wyczuwalnie pieprznie. Doprowadzamy wodę do wrzenia, kiedt to nastąpi wkładamy schab, po ponownym zawrzeniu wody gotujemy 5 minut. Po tym czasie odstawiamy z ognia. Przykrywamy. Studzimy do zimnej wody. Znów doprowadzamy do wrzenia, trzymamy 2 minuty gotując. Po tym czasie znów studzimy do zimnej wody. Schab wyjmujemy odkładamy do lodówki na min 12 godzin, po tym czasie możemy juz kroić na kanapki.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

38 komentarzy:

  1. Bardzo smaczny schab na kanapki do tego chrzan i mniam :0

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł :-) schabik wygląda smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Słyszałam o tym sposobie (tylko schab był gotowany 2 x po 5 minut) ale jakoś nie miałam odwagi spróbować bo bałam się że będzie w środku surowy albo twardy. Teraz mnie przekonałaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napewno nie będzie surowy, a bedzie tak mieciutki i soczysty ze napewno go częściej bedziesz robiła

      Usuń
  4. Zmorą dzieciństwa był za suchy schab, którego nie dało się pogryźć :P
    Bardzo fajny i przydatny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo interesujący przepis... Jestem ciekawa efektów :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolejne pyszne mięsko u Ciebie widzę :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Dobrze się składa, bo mam schab - zaufam Twojemu przepisowi :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oczywiście wykorzystamy przepis, bo zapowiada się pyszna uczta:) super!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Zainteresował mnie sposób przygotowania, aż mam ochotę wypróbować :) Wygląd świetny!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. lubię ten sposób przyrządzania mięsa, jest soczyste, kruche - najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie suche, dzieciaki je nawet lubią i bardzo delikatne w smaku

      Usuń
  11. Majeczko schabik przepyszny i jaki soczysty :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Majeczko do świąt trochę czasu zostało, więc można się pokusić o ten przepis. Wspaniale wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Faktycznie schab wygląda rewelacyjne! Domowe wędliny są niezastąpione! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie robiłam jeszcze w ten sposób mięsa . Twoje wygląda ciekawie. Jestem ciekawa smaku .

    OdpowiedzUsuń