czwartek, 3 kwietnia 2014

ŻUREK NA ZAKWASIE W CHLEBIE

Warto poświęcić troszkę czasu i nastawić zakwas a potem cieszyć się wybornym smakiem prawdziwego żurku w święta! Wyborny- obowiązkowy na moim wielkanocnym pełnym tradycji stole Wielkanocnym


Składniki:
zakwas:1 szklanka mąki żytniej,
1 l przegotowanej ciepłej wody,
1 zabek
czosnku
4 ziarna ziela angielskiego Kamis
3 liscie laurowe Kamis 
9 ziaren pieprzu Kamis
piętka chleba pieczonego na zakwasie
żurek:
3l wody
pęczek włoszczyzny
30 dag wędzonego boczku
5 liści laurowych
po 4 ziarenka:ziela angielskiego i pieprzu Kamis
750 ml zakwasu 
majeranek
3 ząbki czosnku
1 cebula
śmietana
każdej osobie po 1 chlebku do żurku
Wykonanie:
*zakwas: Do dużego słoja wrzucamy wszystkie przyprawy, dodajemy rozgnieciony czosnek, dodajemy mąkę.Zalewamy ciepła wodą.Dodajemy piętkę chleba, jesli takiego nie
mamy można pominąć ale kiszenie potrwa ze 2 dni dłużej.Słoik
nakrywamy bawełniana scierką ,obwiązujemy .Codziennie o tej samej porze
dnia mieszamy drewniana łyżką.Gotowy po ok 4 dniach. Przecedzamy go i
trzymamy w szklanej butelce lub słoiku w lodówce.
*zurek:Warzywa(oprócz czosnku) i boczek zalewamy wodą.Zagotowujemy ,dodajemy
sól,pieprz,ziele,listek.Zbieramy szumowiny,gotujemy ok.25 minut na małym
ogniu.Wyjmujemy po tym czasie boczek i warzywa.Do zupy wlewamy
zakwas,doprawiamy jeszcze majerankiem i sola.Dajemy przeciśnięty przez
praskę czosnek.Gotujemy ok.10 minut.Delikatnie zabielamy
śmietaną.Chlebki wydrążamy w środku, zapiekamy po ok 5 minut w
piekarniku, wlewamy żurek, podajemy z jajkiem i białą kiełbaską
pieczoną.



3 komentarze:

  1. Też taki robię na Wielkanoc , a najbardziej przypadł mi chlebek do żurku

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny żurek i najlepiej zawsze smakuje na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń