piątek, 25 lipca 2014

RYBY W OCCIE

Przepyszne danie nie tylko piątkowe. Możemy zrobić w dwu wersjach, taka aby zjeśc na dniach i taka do słoików która postoi kilka miesięcy
Składniki:
dowolna ryba;albo wcałości jeziorowe rybki,albo filecik morski(bez znaczenia)-ok.1,5 kg
mąka do panierowania
sól
zalewa:
1 szkl.octu
5 szkl wody
1 łyzka soli
5 łyżek cukru
ziele angielskie,liście laurowe
cebula(do wersji bez wekowania)


Wykonanie:
Gotowe opatroszone porcje ryby,lyb fileta solimy,panierujemy w mące ,smażymy na rumiano.Przygotowujemy zalewę;wszystkie składniki zagotowujemy(oprocz ziela i listka laurowego).
WERSJA DO SŁOIKA:rybki układamy do słoika,do kazdego słoika dodajemy po 2 ziela angielskie i listku laurowym.Gorącą zalewą zalewamy ryby,zakręcamy słoik,odwracamy zeby sie zawekował.Zalewy wystarcza na ok.4 słoiki 0,5.Tak przygotowany moze spokojnie stać w lodówce nawet miesiące.Ale nie ustoi tyle,pyszne juz po dobie,kiedy składniki sie przegryzą.
WERSJA BEZ WEKOWANIA:Cebule kroimy w piórka,układamy do garnuszka lub wiekszej miseczki.Na to układamy posmażone rybkI.Przekładamy cebulką.Zalewamy zalewą.Odstawiamy na conajmniej dobę żeby składniki się przegryzły.


                                            wersja bez wekowania

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam :) narobiłaś mi smaka na rybki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sama uwielbiam robić ryby w occie ale to robię w wtedy w misce szklanej i mam z 3 dni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Boskie! Uwielbiam tylko brak rybaka w domu ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mija mama takie robiła, nikt nie czekał, znikały od razu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja mama zawsze takie robiła, są przepyszne w zalewie octowej:)

    OdpowiedzUsuń
  6. jeżeli bez wekowania robę to też zalewam gorącą zalewą?

    OdpowiedzUsuń