niedziela, 8 marca 2015

WYNIKI KONKURSU NA DZIEŃ KOBIET Z RICHMONT

Dziękuję za 27 przepysznych zgloszeń. Wybór był bardzo trudny, ponieważ wszystkie ciasta były baaardzo pyszne, wszystkie miałabym chęć spróbować. Nie mogę nagrodzić wszystkich, gdyż nagrody są tylko dwie. Nagrodzone zostały desery których ważnym składnikiem była kawa i herbata.Nie ważna była jakość zdjęcia, liczył się pomysł na wykorzystanie kaw i herbat w wypiekach i deserach.Więcej zgłoszeń dotarło na desery z kawą i tutaj miałam większy dylemat z wyborem nagrody.Ale decyzja zapadła. I tak:
*W kategorii kawa nagrodę: filiżankę i zestaw kaw wygrywa Wioletta Szczepańska za fantastyczny tort pomarańczowo kajmakowy. Myślę że każda z Nas chciałaby dzisiaj się takim zajadać( przepis poniżej)
Tortownica 24 cm
Biszkopt:
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
5 jajek
Masa pomarańczowa:
4 pomarańcze
1 galaretka pomarańczowa
1 galaretka cytrynowa
2,5 szklanki gorącej wody
Masa kajmakowa:
400 g kajmaku
200 g margaryny
1,5 szklanki mleka
1 budyń czekoladowy z cukrem (64 g)
2 łyżki kawy VASPIATTA ESPRESSO + 1 łyżka wrzątku
2 łyżki żelatyny + 5 łyżek wrzątku
Dodatkowo:
400 g dżemu o smaku mango, ananasa i papaji
500 ml śmietany 36%
2 śmietan-fixy
2 łyżki cukru pudru
50 g płatków migdałów
Pomarańcza do dekoracji
Róże z masy lukrowej:
0,5 kostki margaryny PALMY
0,5 szklanki wody
1 szklanka mąki pszennej
60 dag cukru pudru
Aromat pomarańczowy
Pomarańczowy barwnik
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier oraz kolejno żółtka. Mąki przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy. Mieszamy silikonową szpatułką lub drewniana łyżką. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (same dno), delikatnie wygładzamy . Pieczemy w nagrzanym do 160*C przez 35-40 minut (do suchego patyczka). Gorące biszkopt wyjmujemy z piekarnika, rzucamy na podłogę z wysokości około 40 cm. Odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu kroimy na 2-3 blaty (wg potrzeb). Jeden układamy w tortownicy i smarujemy połową dżemu.
Masa pomarańczowa:
Pomarańcze obieramy i kroimy w kosteczkę. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Łączymy z pomarańczami. Odstawiamy do delikatnego stężenia i następnie przelewamy na pierwszy blat biszkoptu. Odstawiamy do lodówki.
Masa kajmakowa:
W połowie mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Resztę gotujemy. Gdy mleko wrze mieszamy z proszkiem budyniowym. Energicznie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i studzimy. Margarynę (w temperaturze pokojowej) ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po łyżce budyniu i masy kajmakowej, na końcu rozpuszczoną kawę. Gdy mamy dodane już wszystkie składniki miskę z masa stawiamy nad wrzącą wodą i ubijamy mikserem (powstaje nam bardziej puszysta masa). Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Odstawiamy na kilka minut do napęcznienia, następnie ponownie podgrzewamy w ciepłej wodzie (wstawiałam szklankę do gorącej wody). Żelatynę dodajemy do masy, mieszamy i przelewamy na pomarańcze z galaretką. Wstawiamy do stężenia do lodówki. Po zastygnięciu przykrywamy drugim biszkoptem posmarowanym od wewnątrz resztą dżemu.
Śmietanę ubijamy na sztywno z śmietan fixami i cukrem pudrem. Smarujemy wierzch i boki tortu. Dodatkowo ozdabiamy rant tortu. Boki ozdabiamy połówkami pomarańczy i płatkami migdałów. Wierzch dekorujemy cukrowymi różami.
Przepis na masę cukrową:
0,5 kostki margaryny PALMY
0,5 szklanki wody
1 szklanka mąki pszennej
60 dag cukru pudru
Aromat pomarańczowy
Pomarańczowy barwnik
W garnku rozpuszczamy margarynę z wodą. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Musi powstać gładka masa. Studzimy, przekładamy na stolnicę i stopniowo dosypujemy cukier puder i kilka kropel aromatu. Zagniatamy do uzyskania gładkiej i elastycznej masy. Masę zabarwiłam zabarwiłam na pomarańczowy kolor. Aby wykonać różyczki z rozwałkowanej masy wycinamy kółka (szklanką lub kieliszkiem- w zależności jaki rozmiar chcemy uzyskać). Układamy kółka w taki sposób, aby jeden zachodził delikatnie na drugi. Rolujemy do środka, wałeczek kroimy na pół i delikatnie rozkładamy płatki. Masę, która nam zostanie spokojnie możemy zamrozić (koniecznie owiniętą folią spożywczą.


*Nagrodę w kategorii Herbata dostaje Hanna Rostkowska za ciasto z herbatą, gruszką i sosem karmelowym.Dostaje Pani w nagrodę zestaw do parzenia herbaty i miks aromatycznych herbat Richmont. Aż mi zapachniało tym aromatycznym wypiekiem i myślę że  w niedługim czasie upiekę( dla Was przepis poniżej)
 Składniki:
- 1 1/4 szkl. mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka przyprawy korzennej
- 1/4 drobno posiekanego, kandyzowanego imbiru
- 1/2 szkl. + 2 łyżki ciemnego cukru Muscovado
- 80 g masła
- 1 jajko
- 2/3 szkl. zaparzonej herbaty Darjeeling Richmont
- 1/3 szkl. miodu
- 1 duża, dojrzała gruszka
Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, przyprawą korzenną i posiekanym imbirem. Masło utrzeć z 1/2 szkl. cukru na puszystą masę. Następnie, dalej ubijając dodać jajko. Do ciepłej herbaty dodać miód, wymieszać. Do masy maślanej dodawać na przemian suche składniki i herbatę z miodem, miksując, aż składniki się połączą. Gruszkę obrać, pokroić na 12 części. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozsypać 2 łyżki cukru Muscovado, ułożyć gruszki. Na gruszkach rozprowadzić ciasto. Piec ok. 40-50 minut w 180 stopniach.
sos karmelowy:
- 1/4 szkl. cukru trzcinowego
- 30 g masła
- szczypta soli
- 1/2 szkl. śmietanki 30 %
dodatkowo:
- 2 łyżki kandyzowanego imbiru, pokojonego w cienkie plasterki.
W małym garnuszku rozpuścić masło z cukrem, podgrzewać mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodać śmietankę, sól i gotować, ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje.
Wystudzone ciasto odwrócić dnem do góry, tak, by gruszki były na wierzchu polać sosem karmelowym, ozdobić plasterkami kandyzowanego imbiru.
 Wszystkim serdecznie dziękuję za udział w konkursie. Wygrane osoby proszę o maila z danymi do wysyłki nagród na adres:
majka190382@o2.pl
A wszystkich zapraszam do dalszego śledzenie mojego bloga, niebawem kolejny konkurs !!

16 komentarzy:

  1. Gratulacje dla zwyciężczyń:),smakołyki

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny tort, ja bym taki chciała;

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne przepisy, gratuluję zwyciężczyniom!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ciasta!!! Zwycięzcom serdecznie gratuluję :)!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Gratuluję:) wspaniale wypieki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przyłączam się do gratulacji. Zasłużone zwycięstwa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gratulacje :-) pyszne smakołyki :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gratuluję ;) Ciasto z kawowej konkurencji wygląda pysznie ;p będę musiała wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Gratuluję wszystkim! :) Mam nadzieję, że konkursów będzie więcej, bo ten przegapiłam :(

    OdpowiedzUsuń
  10. You write so interesting posts and make very beautiful photos! Like our blog! Keep doing it!
    I’ll be happy to see you in my blog!)

    Diana Cloudlet
    http://www.dianacloudlet.com/

    OdpowiedzUsuń