poniedziałek, 7 lipca 2014

KOFTA EGIPSKA

Czasem w kuchni również należy się urozmaicenie, dziś zapraszam na jagnięce mięsko w grillowym wydaniu. Przepyszna kofta.

Składniki:
pół kg jagnięciny podhalańskiej
1 jajko
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
bułka tarta
1/2 łyżeczki cynamonu Kamis
sól morska Kamis
czarny pieprz mielony Kamis
dodatkowo:
ser kanapkowo sałatkowy
czerwona cebula
olej rydzowy
2 cukinie

Wykonanie:
Mięso mielimy, do mielenia wrzucamy też cebulę. Dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, jajko, bułkę tartą, cynamon ,sól i pieprz. Tak doprawione mięso odstawiamy na noc do lodówki. Po tym czasie formujemy kotleciki podłużne, nabijamy na zmoczone patyczki szaszłykowe.Grillujemy po ok 15 minut z każdej strony.
Ser  kroimy w plastry, posypujemy czerwoną cebulą, polewamy olejem. 
Cukinię kroimy w plastry, posypujemy solą, odstawiamy na conajmniej 20 minut, kiedy pusci sok,zlewamy, układamy na grilu, zapiekamy na rumiano z obu stron.




Ten przepis bierze udział w konkursie ,,BLOG ZE ZNAKIEM SMAKU":


4 komentarze: