wtorek, 17 lutego 2015

SOCZYSTY KURCZAK PIECZONY

Pieczony kurczak w całości chyba nigdy mi się nie znudzi, dlatego też zawsze staram się inaczej go doprawiać, inaczej podawać, żeby wszystkim smakowało i nie było nudno
Składniki:
tuszka kurczak ok 1,5 kg
sól,pieprz
słodka papryka
zioła prowansalskie
1 szkl bulionu
Wykonanie:
Kurczaka myjemy, suszymy, dobrze nacieramy solą i pieprzem wewnątrz i zewnątrz . Następnie tak samo wcieramy słodką paprykę i zioła prowansalskie. Kurczaka zostawiamy na noc w lodówce. Na drugi dzień układamy w naczyniu żarodopornym, pieczemy ok 1 godz co jakiś czas polewając bulionem. Po godzinie odkrywamy, zrumieniamy skórkę piekąc jeszcze z 20 minut okrytego. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, kroimy dopiero po ok 20 minutach, jesli zrobimy to wcesniej, krojenie sprawi ze kurczak pusci soki i będzie suchy.

37 komentarzy:

  1. Jak dobry i wiejski kurczak to nigdy się nie nudzi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny kurczaczek :) coś dla mojego syna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I mi sie nigdy nie znudzi ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie! Lubię piec kurczaka bo wtedy na 3 dni mam obiad z głowy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super kurczaczek :-) bardzo go lubię, właśnie sobie uświadomiłam, że bardzo dawno go nie piekłam w całości :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale ci się pięknie upiekł!!! pyszności!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie na obiad też często pojawia się taki kurczak, jest pyszny i nieskomplikowany :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Hmm... Twój obiadek mniam mniam. Uwielbiam skórkę z kurczaka, zostało trochę? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubie taką zapieczoną skórkę :) Jak wpadniesz to napewno będzie

      Usuń
  9. Ja ostatnio też miałam na obiad kurczaka i pieczone ziemniaki :) http://fashiongirlslove1.blogspot.com/?m=1

    OdpowiedzUsuń
  10. Mogłabym u Ciebie wykupić abonament na obiady:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak ja kocham takiego kurczaka, obiadek idealny, a jak coś zostanie, to z tych resztek mozna wyczarowac mnóstwo pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kurcze muszę kupić takiego : gołąbka ". Jak patrze jak twój apetycznie wygląda to , aż ślinka mi napływa do ust .

    OdpowiedzUsuń
  13. Idealny na cieplo.do obiadu i na zimno na kanapke ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię kurczaka pieczonego. Ostatnio robiłam pieczonego na rożnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już mam kilka nowyc pomysłów, niedługo je wypróbuję

      Usuń
  15. Jak tu napisać...o kurczę pieczone :)

    OdpowiedzUsuń
  16. ten kurczak musi być naprawdę pyszny , bo wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Szkoda że nie jest podane w ilu stopniach pieczę się tego kurczaka

    OdpowiedzUsuń