czwartek, 26 lutego 2015

PIZZA Z PODWÓJNYM KURCZAKIEM

Czemu podwójnym? bo wcale nie przypomina tej kupowanej pizzy, gdzie kurczaka tylko parę kawałeczków, gdzieniegdzie rzucono...tu ma być mocno drobiowo i syto :)
 Składniki:
3,5 szklanki mąki
1 szkl ciepłej wody
1/2 kostki drożdży
łyżka soli
łyżka cukru
1/3 szklanki oleju
2 średnie kulki mozzarelli
50 dag kurczaka
1 żółta papryka
przyprawa do gyrosa
kilka pomidorków koktajlowych
koncentrat pomidorowy do posmarowania ciasta
1/2 kg pieczarek
suszone pomidory, czosnek bazylia przyprawa
Wykonanie:
Przygotować zaczyn: do miski wsypac cukier, sól, wkruszyć drożdże,dodać połowę wody i 3 łyżki mąki. Pomieszać, odstawić wciepłe miejsce na podrosnięcia. Do mąki dodajemy wyrosnięty zaczyn,wodę, olej i zagniatam. Ciasto dziele na 2 części. Jedną część rozwałkowuję, układam na okrągłej blasze. Ciasto smaruję koncentratem.  Pieczarki kroje w plasterki podsmażam. Paprykę kroję w paseczki, mozzarelle w plastry, pomidorki przekrawam na połowę. Kurczaka kroje w paski, oproszam przyprawa do gyrosa, podsmażam na oleju,
osączam.Wszystko dzielę na połowę. Na pizzę wykładam pieczarki, na nie układam plastry mozzarelli, przedzielam je paseczkami papryki, wykładam dość ciasno obok siebie
kurczaka. Wykładam połowki pomidorków, oproszam przyprawami. Zapiekam 10 minut w 170st.Tak samo postępuję z drugą częscią ciasta.

42 komentarze:

  1. o nie, od rana kusisz takimi pysznościami:-) REWELACYJNA PIZZA!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój syn by się na nią rzucił ;-) na te pizzę oczywiście.

    OdpowiedzUsuń
  3. o jaka piękna! U mnie dzisiaj także pizza! ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pizza , coś co u mnie w domu znika w ekspresowym tempie. Smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie jest tak samo, też szybko znika :)

      Usuń
  5. Ale kusisz od rana! :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Że tak powiem - pizza na pełnym wypasie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam! rozkoszna pizza:) W sam raz by nakarmić domowych głodomorków;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacyjna pizza. Bardzo lubię jak jest dużo składników :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ojej wygląda mega smacznie, aż zgłodniałam! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiedzi
    1. Koniecznie na bogato, najlepiej smakuje :)

      Usuń
  11. I to jest ogromny plus domowej pizzy, że można nakłaść na wierzch wszystko czego dusza zapragnie w ilościach jakich tylko chcemy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No...i w smaku takim na jaki akurat mamy ochotę :)

      Usuń
  12. Chętnie bym się skusił na kawałek, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Poproszę kawałeczek!!! Uwiellllbiam!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. domowa pizza nigdy nie zastąpi tej ze sklepu :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nadzienie na bogato porównując do tych kupnych. Aż chce się jeść :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Też czasem robie pizze na bogato , taka jak twoja :)

    OdpowiedzUsuń
  17. To dzieciaki musiały być zadowolone.

    OdpowiedzUsuń