niedziela, 15 lutego 2015

PIECZONE PODUDZIE Z INDYKA

Drób na moim stole gości najczęściej, ze względu na delikatne mięso i zdecydowanie mniej tłuste niż wieprzowina. Za drobiem moi synowie chętnie ,w przeciwieństwie do dań wieprzowych do których muszę ich zawsze troszkę ponamawiac.Dlatego też często kupuję różne rodzaju drobiu, żeby nie znudziły nam się te smaki.Dziś bedzie indyk, szybki do przyrządzenia, idealny na niedzielny obiad.
 Składniki:
2 podudzia indyka
opakowanie miszanki warzywnej mrożonej bukiet 9 warzyw Iglotex
mieszanka PIEKŁO NIEBO z Ziarenkowa
olej lniany 
Wykonanie:
Podudzia, myjemy obsuszamy. Dobrze nacieramy solą i pieprzem , odkładamy na min 2 godz do lodówki. Po tym czasie skrapiamy olejem lnianym, obtaczamy we wczesniej wymieszanych przyprawach i pestkach. Na blachę wykładamy podudzia. zapiekamy ok 45 minut, po tym czasie obkładamy odmrożona mieszanka warzywną, zapiekamy jeszce ok 25 minut, mieszajac
warzywa aby sie nie przypaliły
Do przygotowania dania użyłam mieszanki mrożonej bukier 9 warzyw Iglotex. W skład wchodzi marchew, brokuł, cebula, pietruszka, fasola szparagowa, groch zielony, papryka czerwona, kukurydza, seler. Zapraszam na stronę IGLOTEX znajdziecie tam cały asortyment firmy i przepisy na ciekawe dania z ich wykorzystaniem
Do przygotowania dania użyłam mieszanki prazonych ziaren Piekło- Niebo z ZIARENKOWA . W skład prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego są bogatym źródłem niezbędnych witamin, minerałów, błonnika i kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Regularne spożywanie ziaren korzystnie wpływa na przemianę materii oraz trawienie, wspomaga działanie układu nerwowego, pomaga obniżyć poziom cholesterolu, reguluje pracę hormonów, a dzięki zawartości witaminy E, zwanej potocznie witaminą młodości, zwiększa elastyczność skóry. Oprócz ziaren znajdziemy tutaj też chili pietruszkę i czosnek, wszytsko w idealnych proporcjach aby nadać daniu wyjątkowy smak.

36 komentarzy:

  1. Indyczek na ostro.. mniam wygląda mega pysznie i do tego warzywa :) U mnie też zdecydowanie częściej drób niż wieprzowina :)

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie indyk rzadko, a jeśli już to filet. Tyle razy przymierzałam się do podudzi... Ale patrząc na tak apetyczne danie, w końcu kupię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. obiadek rewelacyjny!!! mniam!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O uwielbiamy indyka :) To mięsko specjalnie robi dla nas mama, bo wie, że takiego dania jej na pewno nie odmówimy :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, cieszę się że trafiłam w gust :)

      Usuń
  5. Fajne danie i pomysł z mrożonką :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Propozycja na obiad? jak najbardziej mi się podoba. Ja częściej kupuję udziec lub filet. Twoje danie wygląda bardzo smacznie, świetnie przyprawione. Po prostu pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Również często sięgam po drób :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Powiem szczerze ta propozycja mnie zauroczyła!

    OdpowiedzUsuń
  9. też często sięgam w swojej kuchni po drób, chociaż zazwyczaj wybieram filety. Chyba najbardziej mi smakują

    OdpowiedzUsuń
  10. Super pomysł. Pysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  11. Te ziarna to bardzo ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Podudzie wspaniale upieczone w złotym kolorku z warzywami pyszne

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawy pomysł z tymi warzywami i ziarnami :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygalają pięknie, zdecydowanie przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pysznie wygląda mięsko . Ziarna i warzywa fajnie skomponowane :)

    OdpowiedzUsuń