Drób na moim stole gości najczęściej, ze względu na delikatne mięso i zdecydowanie mniej tłuste niż wieprzowina. Za drobiem moi synowie chętnie ,w przeciwieństwie do dań wieprzowych do których muszę ich zawsze troszkę ponamawiac.Dlatego też często kupuję różne rodzaju drobiu, żeby nie znudziły nam się te smaki.Dziś bedzie indyk, szybki do przyrządzenia, idealny na niedzielny obiad.
Składniki:
2 podudzia indyka
opakowanie miszanki warzywnej mrożonej bukiet 9 warzyw Iglotex
mieszanka PIEKŁO NIEBO z Ziarenkowa
olej lniany
Wykonanie:
Podudzia, myjemy obsuszamy. Dobrze nacieramy solą i pieprzem , odkładamy na min 2 godz do lodówki. Po tym czasie skrapiamy olejem lnianym, obtaczamy we wczesniej wymieszanych przyprawach i pestkach. Na blachę wykładamy podudzia. zapiekamy ok 45 minut, po tym czasie obkładamy odmrożona mieszanka warzywną, zapiekamy jeszce ok 25 minut, mieszajac
warzywa aby sie nie przypaliły
Do przygotowania dania użyłam mieszanki mrożonej bukier 9 warzyw Iglotex. W skład wchodzi marchew, brokuł, cebula, pietruszka, fasola szparagowa, groch zielony, papryka czerwona, kukurydza, seler. Zapraszam na stronę IGLOTEX znajdziecie tam cały asortyment firmy i przepisy na ciekawe dania z ich wykorzystaniem
Do przygotowania dania użyłam mieszanki prazonych ziaren Piekło- Niebo z ZIARENKOWA . W skład prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego są bogatym źródłem niezbędnych witamin, minerałów, błonnika i kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Regularne spożywanie ziaren korzystnie wpływa na przemianę materii oraz trawienie, wspomaga działanie układu nerwowego, pomaga obniżyć poziom cholesterolu, reguluje pracę hormonów, a dzięki zawartości witaminy E, zwanej potocznie witaminą młodości, zwiększa elastyczność skóry. Oprócz ziaren znajdziemy tutaj też chili pietruszkę i czosnek, wszytsko w idealnych proporcjach aby nadać daniu wyjątkowy smak.
Indyczek na ostro.. mniam wygląda mega pysznie i do tego warzywa :) U mnie też zdecydowanie częściej drób niż wieprzowina :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite zestawienie :)
OdpowiedzUsuńDelikatny indyk, ostrzejsza przyprawa :)
Usuńu mnie indyk rzadko, a jeśli już to filet. Tyle razy przymierzałam się do podudzi... Ale patrząc na tak apetyczne danie, w końcu kupię:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :)
Usuńobiadek rewelacyjny!!! mniam!! :)
OdpowiedzUsuńDzieki
UsuńSuper pyszny pomysł na obiadek :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Marzenko ;)
UsuńO uwielbiamy indyka :) To mięsko specjalnie robi dla nas mama, bo wie, że takiego dania jej na pewno nie odmówimy :P
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się że trafiłam w gust :)
UsuńFajne danie i pomysł z mrożonką :)
OdpowiedzUsuńPropozycja na obiad? jak najbardziej mi się podoba. Ja częściej kupuję udziec lub filet. Twoje danie wygląda bardzo smacznie, świetnie przyprawione. Po prostu pysznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki
UsuńRównież często sięgam po drób :)
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze ta propozycja mnie zauroczyła!
OdpowiedzUsuńDzięki
Usuńteż często sięgam w swojej kuchni po drób, chociaż zazwyczaj wybieram filety. Chyba najbardziej mi smakują
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja
UsuńSuper pomysł. Pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńDzięki
UsuńTe ziarna to bardzo ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńŚwietne są
UsuńPodudzie wspaniale upieczone w złotym kolorku z warzywami pyszne
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńCiekawy pomysł z tymi warzywami i ziarnami :)
OdpowiedzUsuńDzięki
UsuńWygalają pięknie, zdecydowanie przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPysznie wygląda mięsko . Ziarna i warzywa fajnie skomponowane :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńbardzo pyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuń;)
Usuń