sobota, 22 lutego 2014

DOMOWA KARKÓWKA

Nie od dziś wiadomo że domowe wędliny i mięsa są najlepsze. Przynajmniej wiemy co jemy.



Składniki:
1,3 kg karkówki
30 g soli peklowej 
1 łyżka majeranku Kamis
2 łyżeczki żelatyny
10 ml wody


Wykonanie:
Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błony, jeśli chcemy mieć bardzo chudą wędlinkę usuwamy tłuszczyk, ja pozostawiłam wszystko razem - wędlina jest soczystsza. Mięso kroimy na małą kosteczkę , posypujemy solą peklową dokładnie mieszamy, zawijamy w folię spożywczą odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie dodajemy majeranek, żelatynę(posypujemy po mięsie) i wodę, wszystko dobrze mieszamy, wkładamy do woreczka przeznaczonego do szynkowarów, dobrze uciskamy ręką, nie może być powietrza pomiędzy kawałeczkami karkówki. Umieszaczamy w szynkowarze, zaciskamy, odstawiamy na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie parzymy w 80 stopniach przez 2 godziny. Studzimy, wkładamy na 12 godzin do lodówki i.... smacznego.




2 komentarze: