sobota, 8 lutego 2014

FRANCUZIKI Z MIĘSEM MIELONYM

Bardzo dobrze smakują na ciepło jako danie obiadowe, ale są również  świetne na zimno jako przekąska. U mnie zajadają się nimi i dorośli i dzieciaki. Pyszne, poprostu...

Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
1/2 kg mięsa mielonego
jajko sól morska prowansalska
pęczek natki pietruszki
3 ząbki czosnku
3 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
Do mięsa mielonego dodajemy jajko,bułke tartą ,posiekany drobno czosnek,natke pietruszki(odkładamy 3 łyżki natki do posypania gotowego dania),doprawiamy sola i pieprzem.Mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnie na odrobinę oleju,obsmażamy do zrumienienia miesa.Ciasto francuskien rozwijamy,każdy płat kroimy na 8 równych kwadratów.Na każdy nakładamy po ok.2 łyżki farszu mięsnego.Zwijamyw rolun,końce zaciskamy.Gotowe ruloniki układamy na papierze na blasze do pieczenia,smarujemy odrobiną rozkłóconego jajka,zapiekamy ok.15 minut w 170 st.Podajemy polane sosem czosnkowym i posypane natką pietruszki
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY 
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

6 komentarzy:

  1. wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z daleka myslalam ze to takie krokieciki , a tu niespodzianka

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak tylko spojrzałam na nie od razu wpadły mi w oko

    OdpowiedzUsuń
  4. Są bardzo smaczne, wato takie zrobić

    OdpowiedzUsuń
  5. oj muszę wypróbować te pyszności

    OdpowiedzUsuń
  6. Połączenie z ciastem francuskim wspaniały i na pewno smaczne jedzenie.

    OdpowiedzUsuń