niedziela, 16 lutego 2014

TARTA Z GRANATEM

Jeśli lubisz granaty to ciasto jest w sam raz dla Ciebie. Kruchy spód, słodka masa mleczno serowa i świeżutki granat na wierzchu. Palce lizać, napewno sięgniecie po dokładkę.


Składniki:

25 dag mąki
15 dag masła
3 łyżki cukru
jajko
sól morska młynek Kamis
masa:
24 dag serka mascarpone
250 ml schłodzonego mleka skondensowanego słodzonego
2 jajka
2 granaty

Wykonanie:

Masło posiekać z mąką, dodać cukier, szczyptę soli,jajko,zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię. Odłożyć na 30 min do lodówki.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty, ponakłuwać widelcem. Następnie przykryć papierem do pieczenia, wyłożyć groch lub fasolę, zapiekać 20 min w 180 st. Wystudzić.
Mascarpone zmiksować z mlekiem i jajkami. Wylać na ciasto, piec 25 minut w 180 st. Na upieczone ciasto wyłożyć gęsto granat.





6 komentarzy: