Składniki:
3 udka kurze
4 marchwie
puszka groszku
1 pietruszka
selera kawałek
1 cebula
sól morska z pieprzem młynek Kamis
3 litry wody
3 łyżki agaru ze sklepu Skworcu.pl
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
Składniki:
Udka myjemy,wrzucamy do wody, dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, selera, cebulę.Wrzucamy ziele angielskie, i listki laurowe.Gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy do miękkosci mięsa. Wyjmujemy mięso, studzimy. Z rosołu wyciągamy marchew, resztę przecedzamy. Rozpuszczamy żelatynę w pól szklanki wywaru, dodajemy do rosołu, gotujemy przez ok 15 minut.. Marchew kroimy w krążki, układamy na dnie małej salaterki lub szklaneczki, na to wysypujemy warstwę zielonego groszku. Mięso obieramy, wykładamy na groszek, zalewamy rosołem. Odstawiamy do stężenia. Przed podaniem pojemnik oblewamy gorącą wodą, odwracamy do góry dnem na talerz, podajemy.
AGAR ZE SKLEPU SKWORCU.PL
Agar jest wykorzystywany jako naturalny, bezsmakowy środek żelujący przy produkcji słodyczy (np. ptasiego mleczka, galaretek, dżemów).Ja używałam go po raz pierwszy dlatego była ciekawa efektu, jak się okazało bardzo fajnie stężąła galaretka z agarem. Test zdany pozytywnie, jestem zadowolona z efektu.
Zapraszam na zakupy:
.
też robię taką galaretkę :) nie tylko od święta
OdpowiedzUsuńProponuje jak najmniej dodatków typu - agar !!!
OdpowiedzUsuńagar nigdy nie używałam ale twoja galareta wygląda cudnie
OdpowiedzUsuńTakie małe porcje najpraktyczniejsze.A najlepsze drobiowe.
OdpowiedzUsuńDrobiowe są właśnie delikatniejsze od wieprzowych galaret, dlatego je bardziej lubie
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie galaretki :)
OdpowiedzUsuńrobiłam na agarze pierwszy raz .. niestety to inna konsystencja jak po żelatynie .... po agarze jest mniej galaretkowata
OdpowiedzUsuń