piątek, 7 lutego 2014

KOPYTKA ZIEMNIACZANE

    • Idealne jako dodatek do mięsnych dań, podane z podsmażoną cebulką i/ lub boczkiem stanowią pyszne samodzielne danie. Przepis od babci, która umie je przygotować jak nikt na świecie
  • Składniki:
  • 1 kg ziemniaków obranych
    200 g mąki
    1 jajko
    sól morska Kamis młynek
  • Wykonanie:
  • Ziemniaki gotujemy do miękkości ok.25 minut. Studzimy, przeciskamy przez praskę do ziemniaków, jesli jej nie posiadamy możemy też użyć maszynki do mielenia mięsa. Do gładkiej masy ziemniaczanej dodajemy jajko, wsypujemy mąkę, szybko mieszamy wyrabiając ciasto. Nie wyrabiamy długo, jesli ciasto bierze się zbytnio do rąk podsypujemy jeszcze mąki. Gotowe ciasto rwiemy na mniejsze kawałki, z każdego dłońmi formujemy wałeczki na grubość palca,obtaczamy w mące, ostrym nożem tniemy pod skosem romby.
  • Do 5l garnka wlewamy ok połowę wody, solimy 1 łyżką soli, na wrzącą wodę wrzucamy kopytka. 1/3 porcji naraz, kiedy tylko kopytka wypłyną od razu wyjmujemy z garnka. Dzięki temu ze nie przetrzymamy ich za długo w wodzie nie będą się rozwalać i lepić. Podajemy polanym tłuszczykiem ze zrumienioną cebulką, można też dodać podsmażony boczek w maleńką kosteczkę
  • Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY   http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

7 komentarzy:

  1. W połączeniu z cebulką i masłem mega pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja na kopytka zawsze jeżdżę do mamy, ona robi najlepsze, sam nigdy nie robiłem, ale widzę że ich przygotowanie nie jest trudne

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm moje najukochańsze kluseczki , smak dziecinstwa oraz wspomnienia z dziadkami

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię właśnie takie z cebulka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tez lubię kopytka z kapusta kiszoną pycha takie podduszone

    OdpowiedzUsuń
  6. A dla mnie właśnie cebulka i boczuś , pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. oj takie robiła moja babcia - pyszne

    OdpowiedzUsuń