czwartek, 6 lutego 2014
CHLEB GRYCZANY
Nie ma to jak domowe pachnące pieczywo o poranku. W żaden sposób nie równa się z tym kupowanym. Popostu pyszne! z masełkiem...nic więcej nie trzeba..mniam
Składniki:
40 dag maki gryczanej
10 dag mąki żytniej
600 ml wody przegotowanej ciepłej(temp pokojowa)
10 dag płatków owsianych
10 dag wyłuskanych pestek słonecznika
10 dag łuskanych pestek dyni
10 dag siemienia lnu
5 dag drożdży suchych
1 łyżka stołowa soli morskiej z młynka Kamis
Wykonanie:
1.wypiek w automacie: do automatu wlewamy wodę, wsypujemy oba rodzaje mąk, z boku dajemy sól, w środku robimy zagłębienie i dajemy drożdże. Automat ustawiamy na 1 program 3 godzinny.Ustawiamy na wagę bochenka 90 dag, zapiekanie skórki mocne. Po 2 cyklach wyrabiania kiedy automat da sygnał dzwiękowy dodajemy pestki, siemię i płatki. Pieczemy. Po upieczeniu wystawiamy na 10 minut w pojemniku do przestudzenia, następnie wyciągamy chlebek na kratkę do całkowitego wystudzenia.
2.pieczenie w piekarniku: Do miski wsypujemy mąki,sól, drożdzei wodę dokładanie wyrabiamy mikserem ciasto ok 10 minut. Następnie dodajemy płatki, pesteki i siemię. Mieszamy. Wykładamy do blaszki chlebowej, ciasto powinno zająć 1/2 wysokości blachy. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut, po tym czasie pieczemy 60 minut w 180 st.
UWAGA :CIASTO PRZED PIECZENIEM JEST DOŚĆ RZADKIE, TAKIE POWINNO BYĆ
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Marta ale pyszny chlebek upiekłaś :)
OdpowiedzUsuńGryczanego nie robiłam jeszcze nigdy..musi być obłędny w smaku i pewnie taki bardziej "mokry"?
OdpowiedzUsuńTak Ago, chlebek nie jest taki suchy, ma właśnie takie wrażenie mokrego chleba, polecam wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie do tego smalczy z cebulka itp.
OdpowiedzUsuńLubie sama piec chleb jak i ty
OdpowiedzUsuńDomowy najsmaczniejszy, sie nie równa tym sklepowym :)
OdpowiedzUsuńdomowe pieczywko najlepsze
OdpowiedzUsuń