Nie ma to jak domowe pachnące pieczywo o poranku. W żaden sposób nie równa się z tym kupowanym. Popostu pyszne! z masełkiem...nic więcej nie trzeba..mniam
Składniki:
10 dag mąki żytniej
600 ml wody przegotowanej ciepłej(temp pokojowa)
10 dag płatków owsianych
10 dag wyłuskanych pestek słonecznika
10 dag łuskanych pestek dyni
10 dag siemienia lnu
5 dag drożdży suchych
1 łyżka stołowa soli morskiej z młynka Kamis
Wykonanie:
1.wypiek w automacie: do automatu wlewamy wodę, wsypujemy oba rodzaje mąk, z boku dajemy sól, w środku robimy zagłębienie i dajemy drożdże. Automat ustawiamy na 1 program 3 godzinny.Ustawiamy na wagę bochenka 90 dag, zapiekanie skórki mocne. Po 2 cyklach wyrabiania kiedy automat da sygnał dzwiękowy dodajemy pestki, siemię i płatki. Pieczemy. Po upieczeniu wystawiamy na 10 minut w pojemniku do przestudzenia, następnie wyciągamy chlebek na kratkę do całkowitego wystudzenia.
2.pieczenie w piekarniku: Do miski wsypujemy mąki,sól, drożdzei wodę dokładanie wyrabiamy mikserem ciasto ok 10 minut. Następnie dodajemy płatki, pesteki i siemię. Mieszamy. Wykładamy do blaszki chlebowej, ciasto powinno zająć 1/2 wysokości blachy. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut, po tym czasie pieczemy 60 minut w 180 st.
UWAGA :CIASTO PRZED PIECZENIEM JEST DOŚĆ RZADKIE, TAKIE POWINNO BYĆ
Marta ale pyszny chlebek upiekłaś :)
OdpowiedzUsuńGryczanego nie robiłam jeszcze nigdy..musi być obłędny w smaku i pewnie taki bardziej "mokry"?
OdpowiedzUsuńTak Ago, chlebek nie jest taki suchy, ma właśnie takie wrażenie mokrego chleba, polecam wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie do tego smalczy z cebulka itp.
OdpowiedzUsuńLubie sama piec chleb jak i ty
OdpowiedzUsuńDomowy najsmaczniejszy, sie nie równa tym sklepowym :)
OdpowiedzUsuńdomowe pieczywko najlepsze
OdpowiedzUsuń