Składniki:
kurczak ok. 2 kg
0,5 l kwaśnego mleka
2 małe cebulki szalotki
3 łyzki masła
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżeczka soli morskiej młynek Kamis
3 łyżki suszonego rozmarynu Kamis
średnia cytryna
Wykonanie:
Kurczaka płukamy, suszymy, kwasne mleko mieszamy z rozmarynem, zalewamy nim całego kurczaka, odstawiamy na dobę do lodówki. Po tym czasie płukamy, osuszamy. Dokładnie solimy na wewnątrz i zewnatrz. Cebulę, natkę, sól, kminek i masło miksujemy blenderem na pastę, smarujemy nia dokładnie kurczaka w środku i na zewnątrz. Ostawiamy na kilka godzin do lodówki.Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, do srodka wkładamy połowę cytryny, druga połówkę przekrawamy na pół, obkładamy obok kurczaka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 ok. 80 minut. W połowie pieczenia odwracamy na druga stronę. Upieczonego podajemy z plastrami cytryn
ależ przypieczona skórka , taka lubię
OdpowiedzUsuńkurczak wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze jedzonko kurczak przyrumieniony na złoty kolor.Mega pyszne.
OdpowiedzUsuńOj tak///kurczak naprawdę jest pyszny !
OdpowiedzUsuńja do kurczaka wkładam całą cytrynę i jest mega soczysty
OdpowiedzUsuń