sobota, 1 lutego 2014

KREMÓWKA KOKOSÓWKA

  • Przepyszne ciacho, z sentymentem do niego wróciłam. Tego przepisu nie miałam ponad 10 lat, teraz gdy go odnalazłam, napewno będzie częściej gościło na moim stole. Polecam wszystkim jest niezwykle delikatne, z pyszną masą budyniową i smaczną chrupiącą słodką skorupką na wierzchu.



Składniki:
ciasto:
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
3 jajka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
masa budyniowa:
1 litr mleka
3 budynie śmietankowe z cukrem
masa kokosowa:
200 g wiórek kokosowych
1/2 kostki masła
2 jajka
1/2 szklanki cukru
cukier puder do posypania

Wykonanie:
ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto. Wykładamy na blachę 24X32 wyłożoną papierem do pieczenia.
masa budyniowa: Gotujemy budyń, na litr mleka 3 opakowania budyniu. Wystudzony budyń wykładamy na ciasto.
masa kokosowa: margaryne roztapiamy, studzimy. Dodajemy do niej cukier, wiórki kokosowe, jajka. Wszystko dobrze mieszamy.
Gotową masę kokosową wykładamy na budyń. Rozsmarowujemy po całym cieście. Masa jest dośc gęsta.
Ciasto pieczemy ok 40 minut w 180 st.w termoobiegu. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem

7 komentarzy: