środa, 26 lutego 2014

JOGURT DOMOWY





Rodzice i opiekunowie często chorujących dzieci powinni zainteresować się stanem ich odporności. Infekcje, osłabienia, biegunki i inne problemy zdrowotne u dzieci, często spowodowane są niewłaściwym składem flory bakteryjnej w jelitach. W takim przypadku pomocne mogą być probiotyki, najlepiej np. w postaci probiotycznego Jogurtu lub Kefiru Domowego, który warto na stałe wprowadzić do diety dziecka.

Wsparcie dla odporności

Probiotyki to wyselekcjonowane szczepy bakterii, których obecność w układzie pokarmowym jest bardzo pożądana i wpływa na odporność organizmu dziecka.
Aby zabezpieczyć dzieci przed niekorzystnymi skutkami niewłaściwego składu flory bakteryjnejwarto stosować probiotyki. Jednym z najlepszych naturalnych probiotyków jest Jogurt Domowy, czyli jogurt, który samodzielnie przygotowujemy w domu stosując saszetki lub fiolki z probiotycznymi bakteriami. Zawierają one pożądane w układzie pokarmowym szczepy bakterii probiotycznych, Steptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricusLactobacillus acidophilus,Bifidobacterium lactis.

Jogurt Domowy a jogurt ze sklepu

W odróżnieniu od preparatów probiotycznych i jogurtów sklepowych, skład Jogurtu Domowego mamy pod pełną kontrolą. Jogurt jest tak zdrowy, jak produkty, które sami wybierzemy do jego przygotowania. Nie zawiera cukru, mleka w proszku, zagęstników i innych substancji smakowych, zapachowych czy konserwantów, o których można wyczytać na etykietach jogurtów sprzedawanych w sklepach. Jogurt Domowy nie jest poddawany żadnym procesom obróbki przemysłowej umożliwiającej utrzymanie długich terminów ważności. Jogurt Domowy przygotowujemy sami w domu, kupując w sklepie mleko (najlepiej pasteryzowane, można też kupić mleko od rolnika i samemu je spasteryzować) plus saszetkę lub fiolkę z bakteriami probiotycznymi i to wystarczy, by cieszyć się naturalnym jogurtem o właściwościach probiotycznych.

Zdrowo i szybko

Przygotowanie Jogurtu Domowego jest niezwykle proste i szybkie. Trwa mniej więcej tyle, co zagotowanie mleka, i wymieszanie go.
Jogurt Domowy jest chętnie spożywany przez dzieci. Można podawać go na rozmaite sposoby i zaskakiwać dzieci dodając różne dodatki: np. owoce, musli, otręby, płatki pszenne, owsiane, powidła, kakao. Codzienna porcja Jogurtu lub Kefiru Domowego dostarczy dzieciom oraz nam, solidne wsparcie dla układu pokarmowego. Probiotyczne bakterie jogurtowe dostarczone wraz ze smacznym posiłkiem to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich zainteresowanych naturalnym wspieraniem swojej odporności oraz przywróceniem w przewodzie pokarmowym naturalnej flory bakteryjnej.



Jakiś czas temu otrzymałam od firmy Jogurt domowy saszetkę z bakteriami probiotycznymi do domowego wyrobu jogurtu oaz twarogu. Dziś nastawiłam mój pierwszy jogurt domowej produkcji. O efekcie poinformuje Was w kolejnych postach .
Tak wygląda mój zrobiony domowym sposobem jogurcik, jest pyszny!



Zapraszam do sklepu gdzie można poczytać i zakupić te produkty:

http://www.jogurt-domowy.pl/

Zapraszam też na stronę funpage na Fb:
https://www.facebook.com/Jogurt.Domowy

3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe to co piszesz

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawe nie słyszałam o czymś takim żeby można zrobić sobie domowy jogurt :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super sprawa :) muszę zajrzeć do nich na stronę :)

    OdpowiedzUsuń