Składniki:
1 kg ziemniaków
łyżka soli do ugotowania ziemniaków
mąka ziemniaczana
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, przeciskamy przez praskę. Układamy ziemniaki w misce, wygładzamy na równo, dzielimy na 4 częsci równe. Jedną częśc odbieramy, w to miejsce nasypujemy do równości z masą ziemniaczaną mąki ziemniaczanej. Dodajemy odłożone ziemniaki, dobrze mieszamy. Jesli ciasto się bierze do ręki dodać jeszcze odrobinę mąki. Na dłoń bierzemy małe porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy, palcem robimy wgłębienie z jednej strony tzw.dziurkę. Gotowe kluski wrzucamy na osolony wrzątek, po wypłynięciu gotujemy ok 7 minut. Podajemy z przesmażoną cebulką
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
babcine smaki najlepsze
OdpowiedzUsuńszkoda, że nigdy dobrych nie jadłam :) bo kuszą! :)
OdpowiedzUsuńU mnie również są często robione bo są bardzo pyszne,a jeszczę polane masełkiem...Pychota
OdpowiedzUsuńbardzo lubię kluski śląskie właśnie z taką podsmażoną cebulką :)
OdpowiedzUsuńJa też je bardzo lubię
OdpowiedzUsuńSpróbuj kiedyś z sosem z pieczarek zabielanym śmietanką.
OdpowiedzUsuń