piątek, 21 lutego 2014

KLUSKI ŚLĄSKIE

W moim domu częstym gościem na stole są potrawy z ziemniaków, trochę z racji tego że są one popularne w moim regionie, no i dlatego że poprostu wszyscy je bardzo lubimy.Takie kluski to najlepiej smakują u babci, ale i ja staram się odtwarzać ich smak w moim domu



Składniki:
1 kg ziemniaków
łyżka soli do ugotowania ziemniaków
mąka ziemniaczana


Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, przeciskamy przez praskę. Układamy ziemniaki w misce, wygładzamy na równo, dzielimy na 4 częsci równe. Jedną częśc odbieramy, w to miejsce nasypujemy do równości z masą ziemniaczaną mąki ziemniaczanej. Dodajemy odłożone ziemniaki, dobrze mieszamy. Jesli ciasto się bierze do ręki dodać jeszcze odrobinę mąki. Na dłoń bierzemy małe porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy, palcem robimy wgłębienie z jednej strony tzw.dziurkę. Gotowe kluski wrzucamy na osolony wrzątek, po wypłynięciu gotujemy ok 7 minut. Podajemy z przesmażoną cebulką
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY     http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

6 komentarzy:

  1. szkoda, że nigdy dobrych nie jadłam :) bo kuszą! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie również są często robione bo są bardzo pyszne,a jeszczę polane masełkiem...Pychota

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię kluski śląskie właśnie z taką podsmażoną cebulką :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Spróbuj kiedyś z sosem z pieczarek zabielanym śmietanką.

    OdpowiedzUsuń