czwartek, 6 lutego 2014

CHLEB GRYCZANY


Nie ma to jak domowe pachnące pieczywo o poranku. W żaden sposób nie równa się z tym kupowanym. Popostu pyszne! z masełkiem...nic więcej nie trzeba..mniam



Składniki:
40 dag maki gryczanej
10 dag mąki żytniej
600 ml wody przegotowanej ciepłej(temp pokojowa)
10 dag płatków owsianych
10 dag wyłuskanych pestek słonecznika
10 dag łuskanych pestek dyni
10 dag siemienia lnu
5 dag drożdży suchych
1 łyżka stołowa soli morskiej  z młynka Kamis


Wykonanie:

1.wypiek w automacie: do automatu wlewamy wodę, wsypujemy oba rodzaje mąk, z boku dajemy sól, w środku robimy zagłębienie i dajemy drożdże. Automat ustawiamy na 1 program 3 godzinny.Ustawiamy na wagę bochenka 90 dag, zapiekanie skórki mocne. Po 2 cyklach wyrabiania kiedy automat da sygnał dzwiękowy dodajemy pestki, siemię i płatki. Pieczemy. Po upieczeniu wystawiamy na 10 minut w pojemniku do przestudzenia, następnie wyciągamy chlebek na kratkę do całkowitego wystudzenia.

2.pieczenie w piekarniku: Do miski wsypujemy mąki,sól, drożdzei wodę dokładanie wyrabiamy mikserem ciasto ok 10 minut. Następnie dodajemy płatki, pesteki i siemię. Mieszamy. Wykładamy do blaszki chlebowej, ciasto powinno zająć 1/2 wysokości blachy. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut, po tym czasie pieczemy 60 minut w 180 st.  
UWAGA :CIASTO PRZED PIECZENIEM JEST DOŚĆ RZADKIE, TAKIE POWINNO BYĆ











7 komentarzy:

  1. Marta ale pyszny chlebek upiekłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gryczanego nie robiłam jeszcze nigdy..musi być obłędny w smaku i pewnie taki bardziej "mokry"?

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak Ago, chlebek nie jest taki suchy, ma właśnie takie wrażenie mokrego chleba, polecam wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie do tego smalczy z cebulka itp.

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubie sama piec chleb jak i ty

    OdpowiedzUsuń
  6. Domowy najsmaczniejszy, sie nie równa tym sklepowym :)

    OdpowiedzUsuń