wtorek, 11 lutego 2014

CYTRYNOWY KURCZAK

Swój smak i aromat kurczak zawdzięcza nie tylko cytrynie, jego delikatnośc zależy od leżakowania w kwaśnym mleku. Kto nie próbował zachęcam, naprawdę wyśmienity


Składniki:
kurczak ok. 2 kg
0,5 l kwaśnego mleka
2 małe cebulki szalotki
3 łyzki masła
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżeczka soli morskiej młynek Kamis
3 łyżki suszonego rozmarynu Kamis
średnia cytryna


Wykonanie:

Kurczaka płukamy, suszymy, kwasne mleko mieszamy z rozmarynem, zalewamy nim całego kurczaka, odstawiamy na dobę do lodówki. Po tym czasie płukamy, osuszamy. Dokładnie solimy na wewnątrz i zewnatrz. Cebulę, natkę, sól, kminek i masło miksujemy blenderem na pastę, smarujemy nia dokładnie kurczaka w środku i na zewnątrz. Ostawiamy na kilka godzin do lodówki.Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, do srodka wkładamy połowę cytryny, druga połówkę przekrawamy na pół, obkładamy obok kurczaka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 ok. 80 minut. W połowie pieczenia odwracamy na druga stronę. Upieczonego podajemy z plastrami cytryn



5 komentarzy:

  1. ależ przypieczona skórka , taka lubię

    OdpowiedzUsuń
  2. kurczak wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze jedzonko kurczak przyrumieniony na złoty kolor.Mega pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj tak///kurczak naprawdę jest pyszny !

    OdpowiedzUsuń
  5. ja do kurczaka wkładam całą cytrynę i jest mega soczysty

    OdpowiedzUsuń