czwartek, 13 lutego 2014

GALARETKA DROBIOWA

Ciekawy pomysł na wykorzystanie np pozostałego po obiedzie ugotowanego mięsa z rosołu. Jeśli nie mamy warto specjalnie do tej galarety ugotować.. Delikatny smak wynagrodzi oczekiwanie.



Składniki:
3 udka kurze
4 marchwie
puszka groszku
1 pietruszka
selera kawałek
1 cebula
sól morska  z pieprzem młynek Kamis
3 litry wody
3 łyżki agaru ze sklepu Skworcu.pl
2 liście laurowe
3 ziela angielskie


Składniki:

Udka myjemy,wrzucamy do wody, dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, selera, cebulę.Wrzucamy ziele angielskie, i listki laurowe.Gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy do miękkosci mięsa. Wyjmujemy mięso, studzimy. Z rosołu wyciągamy marchew, resztę przecedzamy. Rozpuszczamy żelatynę w pól szklanki wywaru, dodajemy do rosołu, gotujemy przez ok 15 minut.. Marchew kroimy w  krążki, układamy na dnie małej salaterki lub szklaneczki, na to wysypujemy warstwę zielonego groszku. Mięso obieramy, wykładamy na groszek, zalewamy rosołem. Odstawiamy do stężenia. Przed podaniem pojemnik oblewamy gorącą wodą, odwracamy do góry dnem na talerz, podajemy.


AGAR ZE SKLEPU SKWORCU.PL




Agar jest wykorzystywany jako naturalny, bezsmakowy środek żelujący przy produkcji słodyczy (np. ptasiego mleczkagalaretekdżemów).Ja używałam go po raz pierwszy dlatego była ciekawa efektu, jak się okazało bardzo fajnie stężąła galaretka z agarem. Test zdany pozytywnie, jestem zadowolona z efektu.

Zapraszam na zakupy: 


.

7 komentarzy:

  1. też robię taką galaretkę :) nie tylko od święta

    OdpowiedzUsuń
  2. Proponuje jak najmniej dodatków typu - agar !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. agar nigdy nie używałam ale twoja galareta wygląda cudnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie małe porcje najpraktyczniejsze.A najlepsze drobiowe.

    OdpowiedzUsuń
  5. Drobiowe są właśnie delikatniejsze od wieprzowych galaret, dlatego je bardziej lubie

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię takie galaretki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. robiłam na agarze pierwszy raz .. niestety to inna konsystencja jak po żelatynie .... po agarze jest mniej galaretkowata

    OdpowiedzUsuń