niedziela, 2 lutego 2014

TORCIK OWOCOWY Z MASĄ BUDYNIOWĄ

Kolejna propozycja na przełożenie biszkoptu i wyczarowanie z niego torcika. Mój najmłodszy synek bardzo lubi budyń, specjalnie dla niego powstała więc masa budyniowa mocno waniliowa :) Do dekoracji zamiast sztucznych ozdób użyłam owoce i od razu zrobiło się weselej podczas tej wszechogarniającej Nas bieli !



 Składniki:
biszkopt jasny:
na prodiż 28 cm: do przekrojenia na 2 lub 3 części
6 jajek
15 łyżek cukru
15 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

biszkopt ciemny:
na prodiż 28 cm: do przekrojenia na 2 lub 3 części
6 jajek
15 łyżek cukru
15 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
masa:
2 opakowanie budyniu waniliowego
2,5 szklanki mleka
4 łyżki cukru
1 kostka margaryny 250 g
4 łyżki cukru pudru
aromat waniliowy
dodatkowo;
serek mascarpone 250g
kolorowe cukrowe perełki
szklanka wiórek kokosowych
owoce na wierzch : u mnie 2 kiwi, koszyczek truskawek, 2 plastry cytryny
poncz: 1,5 szklanki przegotowanej wody, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki cukru

Wykonanie:

biszkopt jasny: Białka oddzielamy od żółtek, miksujemy na sztywno.Stopniowo dodajemy po 1 żółtku,dalej miksujemy. Dodajemy po torchu cukier, miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką. Wylewamy do wyłożonego papierem do pieczenia prodiża, pieczemy ok.25 minut. Studzimy


biszkopt ciemny:Białka oddzielamy od żółtek, miksujemy na sztywno.Stopniowo dodajemy po 1 żółtku,dalej miksujemy. Dodajemy po trochu cukier, miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia,oraz kakao dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką. Wylewamy do wyłożonego papierem do pieczenia prodiża, pieczemy ok.25 minut. Studzimy


Masa: Z mleka i proszku budyniowego przygotowujemy budyń, jeśli budyń jest niesłodzony dosładzamy 4 łyżkami cukru. Studzimy, Margarynę ucieramy na biało z cukrem pudrem i olejkiem waniliowym. Po łyżce dodajemy budyń, cały czas miksujemy. 

    • Każdy biszkopt przekrajamy na  2 części. Kazdy placek nasączamy.Masę budyniowa dzielimy na 3 części, po 1 części wykładamy na placek biszkoptu, przykrywamy drugim, kolejna porcja masy itd

      Ozdabianie:Boki i wierzch torta smarujemy serkiem mascarpone dość cienko. Boki obsypujemy wiórkami kokosowymi, przyczepiamy kolorowe perełki. Na wierzch układamy rząd pokrojonych w plastry kiwi,następnie truskawek i tak na zmianę do środka. Na środku kładziemy 3 całe truskawki, obkładamy plastrami cytryny.



7 komentarzy: