czwartek, 27 lutego 2014

MIELONKA W SŁOIKU

Nie ma to jak domowe wędliny, domowe mięska...Pyszne. Tę mielonkę lubimy i My dorośli i dzieciaki..a  a ta pyszna galaretka !mniam..



Składniki:
1,5 kg łopatki
1,5 kg boczku
3 łyżki soli czosnkowej Kamis
1 czubata łyżka majeranku Kamis
1 płaska łyżka pieprzu Kamis
1 łyżeczka ostrej papryki Kamis
500 ml wody

Wykonanie:
Łopatkę i boczek dobrze zmielić. Dodać wszystkie przyprawy, wlać wodę, dokładnie wymieszać,aż mięso całkowicie wchłonie wodę. Mięso ciasno upychamy do słoików na 3/4 wysokości, wstawiamy do garnka z zimną wodą, ok 2 cm poniżej zakrętek. Parzymy ok 2 godzin. Odstawiamy do wystudzenia w zimne miejsce.

TEN TŁUSZCZYK KTÓRY WIDAĆ TO JEST PO BOKACH SŁOIKA NA WYSOKOŚC 3/4 JEST NORMALNIE MIĘSKO :)


4 komentarze: