sobota, 14 lutego 2015

SAŁATKA Z CAMEMBERTEM I GRUSZKĄ

Walentynkowe śniadanie musi byc wyjątkowe, ale jak dla mnie koniecznie lekkie...bo na obiad szykuję coś bardziej treściwego ;) Sałatka taka przypadnie do gustu każdemu, bo wszyscy znajdziemy tutaj coś dla siebie. Podany z ciepłą bagietką będzie miłym początkiem dnia
 Składniki:
2 garści rukoli
1/2 trójkącika camemberta
10 winogron
5 plastrów szynki parmeńskiej
1 gruszka
olej lniany Semco
2 łyżki mieszanki ZIOŁOWO MI z Ziarenkowa
Wykonanie:
Na talerz wykładamy rukolę, na nią układamy połowki winogron, pokrojony na mniejsze kawałki camemberta, kawałki obranej gruszki. Szynkę parmeńską kroimy w wąskie paseczki. Również wykładamy na rukolę. Susz mieszamy ze sobą razem z pestkami. Posypujemy nim sałatkę, polewamy olejem.
Do przygotowania sałatki uzyłam oleju lnianego.Jest to olej roślinny o najwyższej zawartości kwasów tłuszczowych omega -3 i omega -6 ca 67%, które jakos kładniki diety regulują poziom cholesterolu. Łyżka tego oleju zabezpiecza dzienne zapotrzebowanie organizmu w NNKT.Olej ten jest znakomitym dodatkiem do ziemniaków, kasz, pieczywa, sera, ryb, mięs, wszelkich warzywnych sałatek i surówek, a także składnik winegretu, majonezu czy dressingów.Zapraszam na stronę SEMCO gdzie dowiecie się jeszcze więcej ciekawostek na temat firmy i ich oferty.
Do doprawienia sałatki użyłam mieszanki Zielono Mi od ZIARENKOWO. Bazę tej mieszanki stanowią prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego (patrz: Słoneczne Pola). Dopełnieniem jest bukiet ziół, takich jak: rozmaryn, mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek, pietruszka. Ta kompozycja sprawia, że mieszanka ziaren „ZIOŁOWO MI!” znajduje zastosowanie w daniach kuchni śródziemnomorskiej, sałatkach, zupach, twarogach, daniach mięsnych oraz rybnych, potrawach z grilla, oraz jako smaczny dodatek lub wręcz baza do kanapek. Zawarte w mieszance zioła mają świetny wpływ na Wasze zdrowie: rozmaryn przyspiesza trawienie tłuszczów, majeranekdziała łagodząco na przewód pokarmowy oraz wątrobę, cząber ma właściwości bakteriobójcze, reguluje procesy trawienne, bazylia działa rozkurczowo i przeciwbakteryjnie, oregano ma właściwości przeciwzapalne i przeciwskurczowe,szałwia korzystnie wpływa na pracę żołądka, mięta pobudza wydzielanie soków trawiennych, tymianek posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, zaś natka pietruszki korzystnie wpływa na krążenie, pomaga zwalczać anemię i usuwać toksyny z organizmu.

30 komentarzy:

  1. Pysznie tu u Ciebie! A sałatkę porywam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie polaczenia bardzo lubie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Same "zdrowości" :-) i pyszności. Fajne zioła.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie i zdrowo - tak lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj Majeczko tą sałatką skradłaś moje podniebienie.

    OdpowiedzUsuń
  6. To ja poproszę takie Walentynkowe sniadanko. Wpadniesz? Przygotujesz?

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak zawsze tworzysz niesamowite cuda. Zapraszam http://fashiongirlslove1.blogspot.com/?m=1

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna sałatka, wygląda super. Lubię tak pysznie zacząć dzień :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez lubie tak lekko sobie zjeść, szczegolnie wlasnie w sobotę

      Usuń
  9. Owoce muszą się fajnie komponować :) Ciekawe są te prażone ziarenka :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam camemberta! Ale pyszna sałateczka!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię połączenie gruszki i rukoli ;) No i te ziarenka świetnie zwieńczają całość ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Szybka i fajna sałatka, ziarna bardzo lubię i mam w domu, nie trzeba ich już prażyć i to ich zasługa

    OdpowiedzUsuń
  13. Lekka i smaczna taka jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  14. sałatka prosta, ale za to jaka smaczna :)

    OdpowiedzUsuń